Warsztat - Programowanie gier

Wrzesień 03, 2010, 03:20:28 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [D] D Compiler IDE  (Przeczytany 722 razy)
nameczanin
Hero Member

Zobacz profil WWW
« : Sierpień 13, 2009, 15:45:47 »

Witam,

zacznę może od tego, że kiedyś chciałem na szybko stworzyć sobie jakiś projekt w języku D, co by się owym językiem pobawić. Konfigurowanie niektórych IDE (np. Eclipse+Descent, SkyIDE) było trochę przydługawe i IMO niewygodne. Tak powstała moja misja - stworzyć małe IDE do zarządzania projektami.

Paczka zawiera aplikację DCIDE oraz te rzeczy:
  • DMD 1.045 i 2.030
  • Tango
  • Derelict (zawiera SDL, OpenGL, FreeType i inne)
  • mały edytor DCode

Jeżeli ktoś chce pobawić się w tym języku bez żmudnego konfigurowania, to proszę bardzo. Wszelkie sugestie mile widziane, właściwie potrzebne. Do ściągnięcia program oraz screenshoty w [1], dyskusja na grupie w [2].

Uwaga: może być pełno błędów, bo po prostu nie miałem już siły testować. W takiej formie jakiej jest, okazuje się być jednak bardzo przydatne. Wypowiedzcie się, szczególnie fani języka D, czy dla Was owy program jest w miarę użyteczny.

[1] http://namek.eu/dcide/
[2] http://www.digitalmars.com/webnews/newsgroups.php?art_group=digitalmars.D.ide&article_id=385

Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2009, 17:38:42 »

Możesz to wrzucić na normalny hosting (nie rapidshare) jako zwykły zip?

Solgar
Full Member

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2009, 18:25:22 »

Z checia zobacze co to jest. Moje starcie z D i IDE skonczylo sie na miksie taskow ANT i dsss i wczepieniu tego w Eclipse, ale nie najlepiej to wygladalo, choc dzialalo Wink.

Lepszy brzuch od piwa niz garb od roboty.
nameczanin
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2009, 19:08:38 »

Możesz to wrzucić na normalny hosting (nie rapidshare) jako zwykły zip?
OK, teraz jest zip na moim hostingu.

xallor
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2009, 22:38:09 »

Witam,
napisałeś, że paczka zawiera Tango. Jak to się ma do dmd 2.030 ?
Z tego co wiem to aktualnie Tango nie wspiera d 2.0 i jeżeli chcemy używać d 2.0 to wyłącznie z phobosem, a jak wiadomo używanie phobosa i tango jednocześnie jest trudne w konfiguracji (przynajmniej pod linuksem). Jak to jest rozwiązane ?
nameczanin
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2009, 23:07:31 »

Pod 2.0 nie ma tango. Oficjalnie nawet nie supportują bo sensu to za wielkiego nie ma. A jak używasz Tango to zamiast Phobosa. Raczej mija się z celem używanie jednego i drugiego na raz w jednym projekcie.

DMD 2.0 co chwilę jest inny, a 1.0 w stabilny, tylko bugi poprawiają, ew. strukturę plików w zipie, który udostepniają Tongue Czyli niewiele (choć bugi niekiedy baardzo istotne).

Ogólnie polecam kodować w 1.0 i dać sobie spokój z 2.0. Fajnie jest iść z duchem czasu, ale sam język w wersji 1.0 jest już owym "duchem".

Kos
Member2000

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2009, 16:08:49 »

Ogólnie polecam kodować w 1.0 i dać sobie spokój z 2.0. Fajnie jest iść z duchem czasu, ale sam język w wersji 1.0 jest już owym "duchem".
+1 za D 1.0. Wersja 2.0 to w moich oczach "średnio-grywalna beta", choćby dlatego że chyba się jeszcze pod nim nie kompiluje co najmniej część Derelicta.

Eclipse!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia