Najpierw zdefiniowałem klasy:
enum enWarstwa1
{ pusty, drzewo1, drzewo2, drzewo3 }
enum enPowieszchnia
{ pusty, trawa, woda, pustynia }
enum enPotwor
{ pusty, wilk }
public class clsPowieszchnia
{
public enPowieszchnia enPow; //linia 29
public bool ruch;
public string nazwa;
}
public class clsWarstwa1
{
public enWarstwa1 enWar; //linia 35
string nazwa;
}
public class clsPotwor
{
public enPotwor enPot; //linia 40
string nazwa;
}
public class clsPole
{
public clsPowieszchnia powieszchnia;
public clsWarstwa1 warstwa1;
public clsPotwor potwor;
public clsPole()
{
}
}
W definicji klasy Game1 stworzyłem obiekty:
public class Game1 : Microsoft.Xna.Framework.Game
{
GraphicsDeviceManager graphics;
SpriteBatch spriteBatch;
clsPowieszchnia traw = new clsPowieszchnia();
traw.enPow = enPowieszchnia.trawa; //linia 66
traw.ruch = true; //linia 67
...
Pojawiły się błędy:
Error 1 Invalid token '=' in class, struct, or interface member declaration d:\Visual Studio 2008\Projects\ots gra\ots gra\Game1.cs 66 20 ots gra
Error 2 Invalid token ';' in class, struct, or interface member declaration d:\Visual Studio 2008\Projects\ots gra\ots gra\Game1.cs 66 42 ots gra
Error 3 Invalid token '=' in class, struct, or interface member declaration d:\Visual Studio 2008\Projects\ots gra\ots gra\Game1.cs 67 19 ots gra
Co jest powodem pojawiania się tych błędów?
edit:
Kolejne błędy pojawiły się gdy skasowałem linie 66 i 67 (poprzednie znikły oczywiście):
Error 1 Inconsistent accessibility: field type 'ots_gra.enPowieszchnia' is less accessible than field 'ots_gra.clsPowieszchnia.enPow' d:\Visual Studio 2008\Projects\ots gra\ots gra\Game1.cs 29 31 ots gra
Error 2 Inconsistent accessibility: field type 'ots_gra.enWarstwa1' is less accessible than field 'ots_gra.clsWarstwa1.enWar' d:\Visual Studio 2008\Projects\ots gra\ots gra\Game1.cs 35 27 ots gra
Error 3 Inconsistent accessibility: field type 'ots_gra.enPotwor' is less accessible than field 'ots_gra.clsPotwor.enPot' d:\Visual Studio 2008\Projects\ots gra\ots gra\Game1.cs 40 25 ots gra
Co się dzieje? Przecież przecież stworzyłem normalne pola typu wyliczeniowego