(szczególnie jak sterować czarną kulką - przez odbijanie?)
Oczywiście. Skoro w bilardzie nie stanowi to problemu, to tutaj też chyba nie powinno.

Nawet w poczatkowych wersjach kula gracza była biała, ale doszedłem do wniosku, że z kolorem wygląda dużo fajniej.

Generalnie albo różowa mi wpada do pierwszego bajorka i nie mam co zrobić z czarną, albo potem na mostku się wykładam, i po jakiś 6 próbach mi się znudziło
Trochę mniej nerwowych ruchów myszą, a wszystko będzie w porządku. Ta gra wymaga nieco spokoju i opanowania (w czym niski FPS jednak też nie pomaga).

domyślam się że kulka jest płaska a wszystko to parallax?
Cała geometria jest płaska. Na dobrą sprawę, musisz pogodzić się z faktem, że przez cały czas gry tak naprawdę ślepiłeś się w jednego quada (co prawda z ciężkim pixel shaderem, ale nadal to był jeden quad).

u mnie na 9600GT działa bez problemu tylko trochę przymula jak się edytorem teren dodaje
Konieczność policzenia normalnych (zwłaszcza z wykorzystaniem niezbyt optymalnego kodu) i aktualizacji cubemapy swoje robi.

a i pierwszego levelu nie przeszedłem bo nie wiem w sumie co mam robić z tą kulką

Wepchnąć czarną kulę do niebieskiej dziury, po czym samemu pojechać do drugiej takowej.
Na razie udało mi się przejść pierwszą planszę, a na drugiej niby wtrąciłem obie kule ale nic się nie stało

.
Bo pewnie wtrąciłeś obie do tej samej dziury.

Tak, czy inaczej, dzięki za komentarze. Postaram się dorobić pare prostszych poziomów.