Warsztat - Programowanie gier

Lipiec 30, 2010, 17:40:04 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: [3xKulka + Raytracing] Alerian Orbit - gra na compo  (Przeczytany 1827 razy)
Krzysiek K.
Member2000

« : Listopad 09, 2009, 02:27:51 »

OK, compo się skończyło, więc w oczekiwaniu na paczkę od Xa postanowiłem przedstawić swój projekt: gierkę pod tytułem Alerian Orbit. Zgodnie z zasadami compo, cały gameplay opiera się na trzech raytracowanych kulach. Naszym celem jest aktywacja pradawnego systemu obrony planety Alerii (nie doszukujcie się znaczenia tej nazwy - została wygenerowana losowo), aby jej mieszkańcy żyli długo i szczęśliwie. Więcej szczegółów w samej grze. Smiley

Wymagania:
- karta graficzna wspierająca Shader Model 3.0 (z uwagi na raytracing w shaderze, najlepiej mocna)
- reszta składowych kompa (acz już bez większych wymagań wydajnościowych)

Wszystko, co trzeba wiedzieć do grania jest w plikach readme. Smiley

Paczkunek z grą:
http://sphere.pl/~krzysiek/warsztat/AlerianOrbit.zip

Pozdrawiam,
Krzysiek K.

A na koniec - last, but not least - obowiązkowy screen dla niecierpliwych: Smiley

Aktualne zajęcie: Szkoła DJKurs DJ
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2009, 03:52:50 »

Wow. Graficznie wymiata. Smiley

sobol
SuperHero Member

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2009, 14:24:49 »

Fajne, tylko przesadziłeś z poziomem trudności.

Kos
Member2000

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2009, 14:29:06 »

I z wymaganiami Cheesy. (No dobra, komentarz nie na miejscu przy tym temacie compo Tongue)

Planujesz wersje youtube? Smiley

Eclipse!
Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #4 : Listopad 09, 2009, 14:44:46 »

Pochwal się lepiej swoja pracą, bo przeciez coś robiłeś - dobrze pamiętam? Smiley

Fajne, tylko przesadziłeś z poziomem trudności.
Na której mapie? Bo ja ciągle mam wrażenie, że poziom trudności jest nieco za niski. Smiley

I z wymaganiami Smiley. (No dobra, komentarz nie na miejscu przy tym temacie compo Tongue)

Planujesz wersje youtube? Smiley
Planuję wersję z mniejszymi wymaganiami (na klasycznej siatce trójkątów i shadowmapach zamiast raytracingu), ale wszystko kwestia tego, jak czas pozwoli (a na razie nie pozwala na zbyt dużo). Smiley

Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2009, 14:56:24 »

Pochwal się lepiej swoja pracą, bo przeciez coś robiłeś - dobrze pamiętam? Smiley

Ja wrzuciłem do projektów, http://www.gamedev.pl/projects.php?x=view&id=1146

Pograłem w Twoją grę i muszę powiedzieć że wspomniane wcześniej powiedzenie "jedną kulkę zgubić a drugą popsuć" nabiera nowego znaczenia Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 14:59:06 wysłane przez Dab » Zapisane

sobol
SuperHero Member

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2009, 15:00:06 »

Na pierwszej Oo Chyba, że ja nie czaję do końca o co w tym chodzi (szczególnie jak sterować czarną kulką - przez odbijanie?). I fakt faktem, niski fps mi nie pomaga Cheesy Generalnie albo różowa mi wpada do pierwszego bajorka i nie mam co zrobić z czarną, albo potem na mostku się wykładam, i po jakiś 6 próbach mi się znudziło Tongue
A btw - jak się samemu robi grę, to ona się zawsze wydaje łatwiejsza niż jest faktycznie Wink

Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2009, 15:01:34 »

E, przesadzacie, gra Krzyśka na budżetowej karcie graficznej (GF 9800GT) wyciąga w 1680 vsync (60FPS) ;)

sobol
SuperHero Member

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2009, 15:02:59 »

Przeca nic nie mówię, że coś jest nie tak Tongue Twierdzę, że niski FPS mi nie pomaga grać, ale i tak się dziwię, że w ogóle to śmiga u mnie Smiley

Java
SuperHero Member

Kwaternion zagłady

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2009, 15:04:44 »

domyślam się że kulka jest płaska a wszystko to parallax?

u mnie na 9600GT działa bez problemu tylko trochę przymula jak się edytorem teren dodaje

a i pierwszego levelu nie przeszedłem bo nie wiem w sumie co mam robić z tą kulką Cheesy
maVes
Jr. Member
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 09, 2009, 15:06:26 »

U mnie na lapku chodzi całkiem nieźle Smiley

Jeśli chodzi o grafikę to muszę przyznać, że się na Tobie nie zawiodłem Smiley.
Pod względem grywalności też jest nieźle. Z początku faktycznie trudno jest tym sterować, ale po chwili da się przyzwyczaić. Na razie udało mi się przejść pierwszą planszę, a na drugiej niby wtrąciłem obie kule ale nic się nie stało Cheesy.

Potem spróbuję przejść pozostałe mapy, tymczasem próbuję zmusić do działania grę Daba  Wink.
Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #11 : Listopad 09, 2009, 15:53:03 »

(szczególnie jak sterować czarną kulką - przez odbijanie?)
Oczywiście. Skoro w bilardzie nie stanowi to problemu, to tutaj też chyba nie powinno. Wink Nawet w poczatkowych wersjach kula gracza była biała, ale doszedłem do wniosku, że z kolorem wygląda dużo fajniej. Smiley

Generalnie albo różowa mi wpada do pierwszego bajorka i nie mam co zrobić z czarną, albo potem na mostku się wykładam, i po jakiś 6 próbach mi się znudziło
Trochę mniej nerwowych ruchów myszą, a wszystko będzie w porządku. Ta gra wymaga nieco spokoju i opanowania (w czym niski FPS jednak też nie pomaga). Smiley

domyślam się że kulka jest płaska a wszystko to parallax?
Cała geometria jest płaska. Na dobrą sprawę, musisz pogodzić się z faktem, że przez cały czas gry tak naprawdę ślepiłeś się w jednego quada (co prawda z ciężkim pixel shaderem, ale nadal to był jeden quad). Wink

u mnie na 9600GT działa bez problemu tylko trochę przymula jak się edytorem teren dodaje
Konieczność policzenia normalnych (zwłaszcza z wykorzystaniem niezbyt optymalnego kodu) i aktualizacji cubemapy swoje robi. Smiley

a i pierwszego levelu nie przeszedłem bo nie wiem w sumie co mam robić z tą kulką Cheesy
Wepchnąć czarną kulę do niebieskiej dziury, po czym samemu pojechać do drugiej takowej.

Na razie udało mi się przejść pierwszą planszę, a na drugiej niby wtrąciłem obie kule ale nic się nie stało Cheesy.
Bo pewnie wtrąciłeś obie do tej samej dziury. Wink

Tak, czy inaczej, dzięki za komentarze. Postaram się dorobić pare prostszych poziomów. Smiley

sobol
SuperHero Member

« Odpowiedz #12 : Listopad 09, 2009, 16:23:48 »

Trochę mniej nerwowych ruchów myszą, a wszystko będzie w porządku.
Mów tak jeszcze człowiekowi który miał wszystkie możliwe stawy zwichnięte / skręcone Cheesy

Cała geometria jest płaska. Na dobrą sprawę, musisz pogodzić się z faktem, że przez cały czas gry tak naprawdę ślepiłeś się w jednego quada (co prawda z ciężkim pixel shaderem, ale nadal to był jeden quad). Wink
Ostatnio napisałeś, że jak na IGK wymyślisz temat to zrobisz referat. Nie widzisz tutaj potencjalnego tematu ? Tongue

Anyway, gierka ma potencjał, grats.

Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #13 : Listopad 09, 2009, 16:43:05 »

Ostatnio napisałeś, że jak na IGK wymyślisz temat to zrobisz referat. Nie widzisz tutaj potencjalnego tematu ?
Potencjalnie widzę (aczkolwiek myślę bardziej w kontekście raytracowanych intr 4k). Wink

Anyway, gierka ma potencjał, grats.
Thxs. Smiley

mi-ku
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Listopad 09, 2009, 18:40:19 »

Bardzo fajne.

U mnie na GeForce 9600GT wszystko działa płynnie.

Pytanko techniczne. Czy efekt ruchu lavy to po prostu displacement 2d w post processingu ?

// EDIT: Ok, zaglądnąłem do kodu shadera i znalazłem odpowiedź Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 18:47:11 wysłane przez mi-ku » Zapisane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia