Warsztat - Programowanie gier

Wrzesień 03, 2010, 03:48:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zrobić grę na zasadzie klient - serwer (newbie w sieci)  (Przeczytany 1410 razy)
Abaddon
Newbie
*

« : Styczeń 10, 2010, 18:07:52 »

Witam,

mam pytanie. Albowiem jestem całkowicie zielony w kwestii tworzenia oprogramowania sieciowego (chodź conoeco czytałem na ten temat, ale nic z tego nie czaje) chciałbym się zapytać paru ważnych spraw:

- czy można na podstawie bibliotek QT zrobić grę na zasadzie Tibii (nie chodzi o zerżnięcie pomysłu, tylko o to, że dwa de i z góry, oraz sposób logowania);

- jeżeli można, to czy trzeba znać się na opengl, by coś tego typu zaprogramować;

- czy mógłby ktoś podlinkować jakiś prosty tutorial, jak można prosto napisać program klienta i serwera? Jak to w ogóle działa, bo w wielu tutkach to jest mętnie wytłumaczone...

Wiem, że może dużo osób o to pytało, ale jak narazie nie znalazłem odpowiedzi na te pytania

Z góry dzięki za pomoc:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2010, 19:26:29 wysłane przez Abaddon » Zapisane
Rolek
Full Member

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2010, 18:41:50 »

http://firsthost.nazwa.pl/wordpress/socket-tutorial/

Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.
Abaddon
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2010, 18:43:15 »

Może coś o linux?
sobol
SuperHero Member

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2010, 18:51:27 »

Może coś o linux?
Może google?
Kolega Rolek dał dobry link, hasło przewodnie to "Socket" - masz punkt zaczepienia, teraz google.

- czy można na podstawie bibliotek QT zrobić grę na zasadzie Tibii (nie chodzi o zerżnięcie pomysłu, tylko o to, że dwa de i z góry, oraz sposób logowania);

- jeżeli można, to czy trzeba znać się na opengl, by coś tego typu zaprogramować;
To pytasz o programowanie gier sieciowych czy gier w ogóle? Bo mam wrażenie, że brakuje Ci podstaw. Zacznij od czegoś prostego i nie multi.
<edit>
Tak - w QT zrobisz grę 2D z widokiem nawet od dołu jak będziesz chciał.
Nie, nie trzeba znać OpenGL żeby robić gry.

kogart
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2010, 19:07:51 »

Kolega Rolek dał dobry link, hasło przewodnie to "Socket" - masz punkt zaczepienia, teraz google.

ułatwię ci : http://lmgtfy.com/?q=Socket+tutorial
Abaddon
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2010, 19:24:51 »

Szkoda, że dużo osób nie czyta ze zrozumieniem...

czytałem na temat programowania gniazd np: http://www.pradnik.net/netman/intro.html

ale co z tego, skoro nie rozumiem, jak to się odbywa? Myślałem, ze klient i serwer działają na zasadzie że jest jakiś typ danych, który obsługują oba i tylko sobie przekazują wyniki... poza tym Winsokety według poradników o wiele gorzej sobie radzą niż sokety w linuksie, a poza tym nie są przenośne.

chciałem tylko o jakiś przykład, który by mi objaśnił rzeczowo o co chodzi...

Z góry dzieki za pomoc i bez sakrazmów proszę Tongue
Mrowa
Full Member

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2010, 19:56:26 »

Tutaj masz tłumaczenie Beej’s Guide to Network Programming:
http://regedit.gamedev.pl/Mirror/Beej_s%20Guide%20to%20Network%20Programming%20PL/bgnet.pdf

Bardzo fajne, myślę, że po przeczytaniu zrozumiesz ideę klient-serwer. Osobiście sam się z tego zaczynam uczyć socketów i mam miłe wrażenia jak na razie.
Rolek
Full Member

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2010, 20:13:08 »

Wikipedia:

Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.
W0jciechZ
Full Member

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2010, 11:46:35 »

Faktycznie jeśli nie rozumiesz jak to działa to potrzebujesz podstawowej wiedzy na temat ISO/OSI.
Kolega Rolek ++

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia