A tak na marginesie - wybrałeś sobie ciężką do zmodowania grę. Szybka lektura Google podpowiada, że mody do C2 albo nie istnieją, albo są bardzo niepopularne. To w praktyce oznacza, że najpewniej czeka Cię pisanie własnych narzędzi do modowania gry.
Dobrze, że ostrzegasz chłopaka. Ale z moddingiem jest akurat tak, że można policzyć na palcach gry, które są naprawdę przyjemne do modyfikacji. Cała reszta to mniejsza lub większa męka. Ale i też istota modderskiej roboty: dobierani się grze do flaków. Cholernie satysfakcjonująca czasem. Choć często to bardziej kombinowanie i wiele godzin żmudnej roboty niż normalniejsza praca nad grą

Że niepopularne? Cóż. Osobiście uważam to za znacznie lepszy start w game devie niż pisanie własnego, wydumanego silnika i klona Jakieś Tam Gry, co nikogo nie zainteresuje.
Zawsze ciągnęło mnie do tego typu symulatorków. Bo mające związek z rzeczywistością i masa praktycznie powiązanych zależności. SimCity co jakiś czas wraca do mnie, ale zawsze szkoda mi czasu na dłuższą rozgrywkę. Także aż zobaczę sobie tą grę. Ciekawe, czy da się z nią zrobić cokolwiek

@Dominator
Kopiowanie Wikipedii jest w bardzo złym guście. Każdy minimalnie zainteresowany znajdzie sobie stronę...
BTW, umiejętność czytania dokumentacji po angielsku jest?