Warsztat - Programowanie gier

Marzec 14, 2010, 08:09:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: AI do prostej gry.  (Przeczytany 546 razy)
Elo-Rap
Newbie
*

« : Luty 05, 2010, 10:24:48 »

Nie wiem czy to można nazwać problemem ze sztuczną inteligencją jednakże zdecydowałem się zamieścić to tutaj. Jestem początkującym koderem i piszę prostą grę o nazwie kulki, polega ona na tym że na planszy 9x9 co rundę losują się trzy kulki o dowolnym spośród sześciu kolorów, następnie gracz ma możliwość przesunięcia jednej z kulek w inne miejsce na planszy (o ile nie jest blokowane przez inne kulki) Przykładowo, w całej linii, 5,y (y = 1,2,3,...,9) są ustawione kulki i teraz jak napisać warunek że kulka nie może przejść z jednej strony planszy na drugą mając przed sobą ten murek. Jeśli gracz ułoży pięć kulek tego samego koloru w poziomie lub pionie to znikają i gracz otrzymuje punkty. Mam jedynie problem z tym warunkiem przesuwania kulek.

Grę piszę pod C oraz używam biblioteki graficznej allegro. Orginalna wersja znajduje się tutaj : http://www.instalki.pl/gry/download/logiczne/Kulki.php

Pozdrawiam Maciek.
Zielony
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 10:29:04 »

To nie jest sztuczna inteligencja, tylko wyszukiwanie ściezki. Znajdź sobie dowolny algorytm wyszukiwania ścieżki, potraktuj planszę jako labirynt ze ścianami w miejscach zajętych przez kulki i niech algorytm sprawdza, czy da się dojść z punktu startowego do wskazanego przez użytkownika.
Elo-Rap
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 11:05:31 »

Dobra, dzięki za wskazówkę  Wink
siso
Full Member

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2010, 20:36:48 »

To nie jest sztuczna inteligencja, tylko wyszukiwanie ściezki.
Tak się akurat składa, że wyszukiwanie ścieżki to właśnie jeden z elementów AI w grach Wink
Java
SuperHero Member

Pwning since '07

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2010, 21:14:55 »

Zacznij od tego: http://en.wikipedia.org/wiki/Dijkstra's_algorithm

niestety strasznie to jest tu zamotane, jak poszperasz to może gdzieś gotowca znajdziesz
sobol
SuperHero Member

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2010, 01:33:00 »

@Java: Jaki Dijkstra znowu? Dijkstra jest do grafów i szuka najkrótszej ścieżki, a kolega pyta o istnienie jakiejkolwiek ścieżki.
@Elo-Rap: Ty potrzebujesz http://en.wikipedia.org/wiki/Flood_fill

Elo-Rap
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2010, 10:59:46 »

Dokładnie potrzebuję jakiejkolwiek scieżki, dziękuje wam za linki. Jednakże zdecydowałem się pominąć ten aspekt gry, kulki będzie można przesuwac w dowolne miejsce. Pomyślę o innych utrudnieniach.

Pozdrawiam Maciek.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia