Warsztat - Programowanie gier

Marzec 13, 2010, 15:29:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jestem Początkujący Proszę o Kilka Rad.  (Przeczytany 1545 razy)
Draczek
Newbie
*

« : Luty 09, 2010, 11:19:01 »

Witam! Mam 18 lat i programowaniem interesuje się od niedawna... Boję się że nieco za późno już na taka naukę... Uczę się w Technikum na profilu Ekonomista //Mój błąd
... Na studia chce wybrać Informatykę...
Jak zwykle zaczęło się od pomysłu na świetna gra... skontaktowałem się z kuzynem i już tydzień później mogłem rozpocząć moją przygodę z C#... /*Wiem nie najlepsza do gier ale nie mam dostępu do innych źródeł wiedzy... a z internetu korzystam rzadko....*/ Czy po nauczeniu się C# będę miał duży problem z poznaniem C++, czy one aż tak bardzo się różnią?... Jestem samoukiem... więc idzie mi to dość mozolnie... poznałem podstawy... od historii C#, zasady OOP, podstaw, pętle, klasy, metody, tablice i rozpoczynam stringi
//Uczę się od ok 2 miesięcy (Niestety mam mało czasu-szkoła).
Korzystam z książki C# Kurs podstawowy Herberta Schildt... Na swoim koncie mam jedynie prosty program rachunkowy do obliczania listy płac.../* Najpierw pobiera składniki wynagrodzenia następnie wypisuje potrącenia Potem pobiera dodatkowe potrącenie (ROR,Składki nieobowiązkowe) i Pokazuje kwotę do wypłaty. */ Wiem że programowanie... szczególnie dla samouka nie jest proste.... ale czy już nie jest dla mnie za późno... czy nadal mogę z tym wiązać plany na przyszłość... czy jednak traktować jako hobby... wiem że niektórzy zaczynają już w podstawówce...
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2010, 11:26:33 »

DoS
Full Member

Ehm... nope.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2010, 11:39:10 »

Na nic nigdy nie jest za późno. Wink

ORC |||||||||| 20%
Will
Full Member

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2010, 11:57:35 »

Biorąc pod uwagę fakt, że większość osób idąca na studia informatyczne znają co najwyżej html(Na podstawie własnych obserwacji): Tak masz szanse. Kwestia tylko jak bardzo jesteś zmotywowany Wink

Bezmózgowie czyni cuda! ^^
DoS
Full Member

Ehm... nope.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2010, 12:03:39 »

Biorąc pod uwagę fakt, że większość osób idąca na studia informatyczne znają co najwyżej html(Na podstawie własnych obserwacji): Tak masz szanse. Kwestia tylko jak bardzo jesteś zmotywowany Wink

Ale chyba na takie studia by nie chciał iść. No chyba, że potem jest odsiew?

ORC |||||||||| 20%
Will
Full Member

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2010, 12:07:20 »

Przecież na studia wymagają matmy i fizy więc możesz mieć zerowe pojęcie o programowaniu a dostaniesz się gdzie chcesz.

Bezmózgowie czyni cuda! ^^
stalk3r
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2010, 12:11:07 »

Takie czyli jakie?
Z tego co ja zaobserwowałem to uczelnie obchodzi to abyś był kumaty z matmy/fizyki (chodzi mi o kier. informatyka), a podstawy programowania tak czy siak będziesz miał na 1 roku. Ci co znają się nudzą, ci co nie mają pojęcia to się uczą.
Co do odsiewu to na pierwszych latach większy jest przy takich przedmiotach jak analiza matematyczna itp. niż podstawy programowania.
Zielony
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2010, 12:44:03 »

Nawet nie koniecznie. Informatyka to nie tylko klepanie kodu. Jeśli programowanie nie leży takiemu informatykowi, może iść w kierunku optymalizacji, elektroniki, telekomunikacji, grafiki, audio, dtp i masy innych rzeczy (tak jest np. na PW - wydział Elektronika i Techniki Informacyjne -> kierunek Informatyka -> specjalność Inżynieria Systemów Informatycznych ->  blok przedmiotów Elektroniczne Układy Cyfrowe). Co prawda na każdej z takich specjalizacji trzeba cośtam czasem napisać, ale zwykle kod jest prosty i zwykle nie jest to C++.

Btw. optymalizacja w zdaniu powyżej oznacza znalezienie najlepszego układu parametrów dla pewnego zadania, np. przewiezienie towarów z fabryk do sklepów kilkoma samochodami z najniższym kosztem.
BonsaiOne
Hero Member

d. 0xCAFE

« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2010, 15:12:32 »

Zróbmy może specjalny dział dla takich pytań, co? Albo przenośmy wszystkie do Lepperlandi? :p

Moja odpowiedź na pytanie, którego autor nie raczył sformułować
http://forum.gamedev.pl/index.php/topic,15191.0.html

Kilka tygodni temu obiecałem sobie nigdy więcej nie grać w zombie-gry.
Przez najbliższe miesiące będę grał w zombie-grę przynajmniej 8h dziennie.
Opór nie ma sensu. Zombie zawsze cię dopadnie.
noonamee
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2010, 15:44:15 »

Ja jestem zdania, ze wiek w którym zaczynasz nie ma wielkiego znaczenia, bardziej liczy się determinacja w dążeniu do celu Wink. Moim zdaniem C# nie jest najlepszym wyborem w Twoim wypadku. Czy będzie trudno przestawić się na C++? Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Zapamiętaj sobie, że poznać język, a nauczyć się programować to dwie różne sprawy. Język służy tylko do opisania tego co chcesz zrobić w sposób zrozumiały dla komputera. Ty musisz wiedzieć co i najważniejsze jak chcesz zrobić: to jest niezależne od języka Wink.

Moja rada na początek? Poćwicz sobie programowanie na zadaniach z tego portalu http://pl.spoj.pl/ lub innych tego typu Wink

ConayR
Hero Member

Cheers!

« Odpowiedz #10 : Luty 09, 2010, 16:36:00 »

Turlam się po podłodze. Z czego jest ten masakrator? Grin

On the Internet, nobody knows you're a dog
Xion
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Luty 09, 2010, 18:30:04 »

ConayR: Jak wszelkie tego typu ynteligentne obrazki, zapewne pochodzi on ciemnej zapadłej dziury w czeluściach 4chanu.

A co do odpowiedzi na pytania/wątpliwości OP-a:

1. Używanie innych znaków interpunkcyjnych niż li tylko wielokropek wydatnie zwiększa chęć zrozumienia wypowiedzi u odbiorców.
2. Programowanie to nie sport wyczynowy - możesz zacząć się nim zajmować w dowolnym wieku. A jeśli studia związane z informatyką nie będą ci odpowiadać, zawsze możesz je zmienić.

tomek21
Newbie
*

« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2010, 19:09:36 »

Tak jak mówili inni informatyka na studiach to nie tylko programowanie , więc jeśli chcesz pójść jako "świeżak" to masz szanse, ale musisz mieć maturę z matmy rozszerzoną, lub fizykę rozszerzoną. Pierwsze dwa lata to trochę "hardcore" ponieważ jest algebra itp rzeczy, a potem do końca luźniejsze tematy i także programowanie tak mniej więcej jest na informatyce na ZUT (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny), dawna Politechnika Szczecińska ( tak to wygląda w moim rejonie ) Smiley
Wosiu
Full Member

« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2010, 19:13:09 »

Tak jak mówili inni informatyka na studiach to nie tylko programowanie , więc jeśli chcesz pójść jako "świeżak" to masz szanse, ale musisz mieć maturę z matmy rozszerzoną, lub fizykę rozszerzoną. Pierwsze dwa lata to trochę "hardcore" ponieważ jest algebra itp rzeczy, a potem do końca luźniejsze tematy i także programowanie tak mniej więcej jest na informatyce na ZUT (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny), dawna Politechnika Szczecińska ( tak to wygląda w moim rejonie ) Smiley

Ja też jestem z tego rejonu więc potwierdzam słowa poprzednika

Aktualnie pracuje nad:
Halken:Conquest of World=(15%)
noonamee
Newbie
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Luty 09, 2010, 19:41:13 »

musisz mieć maturę z matmy rozszerzoną, lub fizykę rozszerzoną

To jesli chce sie dostac na ktoras z najlepszych uczelni. Jezeli nie to matura rozszerzona nie ma az takiego znaczenia przy rekrutacji, a jak ktos ma na prawde duze samozaparcie, to uczac sie systematycznie zarowno z analiza jak i algebra mozna sobie poradzic, nawet jesli na poczatku trzeba nadrobic zaleglosci ze szkoly sredniej Wink generalnie wszystko sprowadza sie do tego, ze chciec znaczy moc  Wink

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia