Warsztat - Programowanie gier

Lipiec 30, 2010, 17:32:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tubomatik gra webowa  (Przeczytany 771 razy)
spax
Sr. Member

^^

Zobacz profil WWW
« : Luty 11, 2010, 03:37:15 »

Cześć,

od pewnego czasu chodził mi po głowie taki pomysł na grę, w której można by wirtualnie handlować filmami z YouTube. W pewien nudny weekend postanowiłem ów pomysł wcielić w życie. Tak powstał Tube'o'matic. Gra webowa, która polega na zdobyciu największej ilości pieniędzy w ograniczonym czasie (15 dni).

http://screenup.pl/yt/

Co myślicie o tym projekcie? I jak waszym zdaniem można go rozwinąć?

pozdrawiam
spax.

PS. Jeżeli wyświetli wam się biała strona z enigmatycznym wyrazem to prześlijcie mi feedback (przycisk na dole strony) jak tam się dostaliście.
PPS. To samo jak znajdziecie orta ;p
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 05:11:53 wysłane przez spax » Zapisane

vashpan
SuperHero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2010, 11:44:42 »

Hmm, ciekawy pomysl Smiley Istnieje sporo mozliwosci rozwiniecia tego jak mi sie zdaje...

spax
Sr. Member

^^

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2010, 16:00:17 »

Pierwszy lepszy pomysł który wydaje mi się ciekawy do zaimplementowania to:
Filmy poszukiwane. Czyli lista pewnych ikonek z symbolem, które nawiązywały by do poszukiwanego filmu. Jeśli użytkownik skojarzy odpowiedni film następnie go kupi to dostanie jakiś z góry określony bonus.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 16:18:28 wysłane przez spax » Zapisane

skowronkow
Jr. Member
**

get it done

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2010, 16:15:32 »

Szczerze powiedziawszy to taka wirtualna zabawa w "producenta" bazując na prawdziwych obiektach od razu wydała mi się ciekawa. Nie mam co prawda teraz żadnych lepszych pomysłów na jakieś ciekawy gameplay z tym związany, ale nie mogę się doczekać efektu końcowego. Na pewno chętnie spróbuje jak skończysz:)

gid
MadBonsai
Hero Member

d. 0xCAFE

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2010, 19:09:37 »

Czyli coś takiego jak MegaTotal.pl, ale dla filmów YT?
Czemu w ogóle chcesz ograniczyć się tylko do YT?
Każdy klip ma swoją cenę zależną od jego oglądalności.
Czemu miałbym zapłacić za jakikolwiek film, który jest dostępny za darmo? Film jest popularny = setki tysięcy ludzi ogląda go za friko = ja za to płacę? Jeśli te pieniądze obracane w serwisie są jedynie wirtualne, to nikt się tym nie zainteresuje. Po co miałby używać strony-pośrednika do oglądania YT? Jeśli pieniądze miałyby być rzeczywiste...
Te, które zakupisz zaczynają na ciebie zarabiać, co pozwoli tobie na kupowanie większej ilości droższych filmów.

...to ktoś musi wypłacić pieniądze. W obecnym kształcie pomysłu, to właściciel serwisu płaci za to, że Jacyś Ludzie oglądają Jakieś Filmy.
Dla każdej z klas przewidywana jest oddzielna stopa procentowa. Zmieniana raz dziennie. I tak dziś filmy klasy F mogą być opodatkowane 5% a jutro może to być już 15%.
Oglądam dowolny film i ty mi za to płacisz?

Kilka tygodni temu obiecałem sobie nigdy więcej nie grać w zombie-gry.
Przez najbliższe miesiące będę grał w zombie-grę przynajmniej 8h dziennie.
Opór nie ma sensu. Zombie zawsze cię dopadnie.
Anonim
Hero Member

GG: 12556833

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2010, 19:12:39 »

E tam, 0xCAFE, to tylko zabawa Smiley
MadBonsai
Hero Member

d. 0xCAFE

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2010, 19:14:14 »

E tam, 0xCAFE, to tylko zabawa Smiley
Ale muszę mieć radość z tej zabawy, by w niej uczestniczyć, prawda?  Tongue
Pomysł zły nie jest, ale trzeba go jeszcze dopracować Smiley

Kos
Member2000

« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2010, 19:20:17 »

Jeśli będzie przez API facebooka, to przejdzie. Smiley

Eclipse!
spax
Sr. Member

^^

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2010, 19:27:50 »

0xCAFE: Celem gry jest zarobienie wirtualnych pieniędzy w czasie 15 dni, a nie czerpania rozrywki z oglądania filmów. Smiley To tylko gra. Jeśli szukać by podobieństwa to do Monopoly City Streets, w której na podobnej zasadzie kupowało się ulice z google maps.

Kos: Tak, planuje w niedalekiej przyszłości wykorzystać Facebooka.

zxc
Full Member

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2010, 19:56:23 »

nie rozumiem zasady na jakiej zarabiasz wirtualne pieniądze w tej grze. samo handlowanie filmamy, czy raczej giełda youtubowa to jest super pomysł na grę. pomysłem byłem podekscytowany, bo to jest bardzo dobry koncept, ale jak tylko włączyłem grę to - instant - mi się odechciało. nie analizowałem dokładnie dlaczego, musiałbym nad grą więcej przysiąść. ale szacun za koncept, to ma potencjał.

system z podatkami jest jakiś pokręcony, tylko zaciemnia obraz gry. jak określana jest wartość filmu? z czego rozumiem to na podstawie ilości obejrzeń jakie dany film ma ustalana jest jego cena, a jeśli film posiadasz to dostajesz zysk z niego zależny od oglądalności. krótki opis gry na stronie rysuje bardziej grę w kupowanie taniego filmu i czerpanie z niego zysków, które posłużą za kupienie droższych filmów, które będą dawały większe zyski itp. zabawa polega na stopniowym, szybszym lub wolniejszym gromadzeniu filmów.

myślałeś iść bardziej w stronę giełdy? film ma wartość określaną przez ilość dziennych obejrzeń. zarobek polega na kupowaniu filmu, kiedy jest tani (jeszcze nie jest popularny, lub ma spadek) i sprzedawaniu, kiedy jest drogi. Do tego wartość akcji filmu powinna być zależna od popytu i podaży, czyli wartość byłaby określana również przez ruchy wykonywane przez użytkowników kupujących i sprzedających akcje. w ten sposób zyski są zależne od aktywnego obrotu filmami. ten wariant wydaje mi się ciekawszy, ale musiałbym się dłużej nad tym zastanowić.

sam pomysł, żeby wykorzystać liczby stojące za ruchem milionów ludzi oglądających youtube'a jest rewelacyjny.
spax
Sr. Member

^^

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2010, 20:00:27 »

zxc: Dziękuje bardzo za wyczerpujący komentarz. Taki feedback naprawdę mi pomaga w dopracowaniu zasad gry.
Dodatkowo twój koncept na to jak gra ma wyglądać jest świetny. Mamy tutaj jednak techniczne ograniczenie. wg. Google Data. Dane na temat oglądalności są aktualizowane od 2 dni do 2 tygodni... Dlatego trzeba bardzo uważać na uzależnianie zarobków od dziennych diffów oglądalności.

Anyway spróbuje to jakoś rozwiązać.

MadBonsai
Hero Member

d. 0xCAFE

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Luty 12, 2010, 04:32:09 »

Masz na myśli to API http://code.google.com/intl/pl/apis/youtube/getting_started.html#data_api ?
Jeśli faktycznie nie da się inaczej dobrać do statsów, i to aktualizowanych na bieżąco, to faktycznie lipa.

Poza giełdą, narzuca się jeszcze pomysł zakładów bukchamerskich. O ile pozostają wirtualne, o tyle nie musisz szukać serwerów zlokalizowanych poza Polską Wink
Ludziki obstawiali jak bardzo wzrośnie popularność filmów, co będzie hitem, czy będzie chętniej oglądany przez kobiety czy mężczyzn? Użyć można wszystko, co dają statsy YT.

[B][I][T]
Full Member

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2010, 18:33:22 »

Musze ci powiedziec, ze pomysl bardzo oryginalny ;P
Jak bede mial wiecej czasu to sie w nim bardziej zaglebie i cos dopisze Smiley

1  !    2  !    4  !    8  !    16  !    32  !    64  !    128 !      256 -    512 -     1024 - 
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia