Warsztat - Programowanie gier

Lipiec 30, 2010, 17:34:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 36
  Drukuj  
Autor Wątek: Linux vs Windows vs OS X  (Przeczytany 24415 razy)
ShadowDancer
Hero Member

e-kozak

« Odpowiedz #480 : Listopad 08, 2009, 04:07:05 »

Windows roxxx - nawet papier toaletowy rozwija się szybciej Tongue

http://www.joemonster.org/gry/20242/Drag_Wheel_Game

ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?
Piszę poprawnie po polsku.

Używasz Dev-C++? Przeczytaj!
civis
Sr. Member

A

« Odpowiedz #481 : Listopad 08, 2009, 20:02:37 »

Bo jest ich mniej. Zreszta, mnie w tej akcji interesuje cos zupelnie innego - w ten sposob naprawde da sie zarobic. Kto wie czy to nie jest jedna z mozliwosci ostatecznej rozprawy z "piractwem" - sprzedawania oprogramowania na zasadzie dobrowolnej dotacji.
Wydawcy pewnie się zgodzą jeśli minimalna stawka nie będzie niższa niż standardowa cena sklepowa Smiley

czcij kult raptor jezusa. on wymarł za twoje grzechy.
vashpan
SuperHero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #482 : Listopad 09, 2009, 00:13:13 »

Bo jest ich mniej. Zreszta, mnie w tej akcji interesuje cos zupelnie innego - w ten sposob naprawde da sie zarobic. Kto wie czy to nie jest jedna z mozliwosci ostatecznej rozprawy z "piractwem" - sprzedawania oprogramowania na zasadzie dobrowolnej dotacji.
Wydawcy pewnie się zgodzą jeśli minimalna stawka nie będzie niższa niż standardowa cena sklepowa Smiley

Minimalna stawka by sie przydala, na poziomie 1$ powiedzmy, ale wedlug mnie jest to dobre rozwiazanie, gry moze nie bylyby drogie, ale sprzedawalyby sie w zdecydowanie wiekszej ilosci egzemplarzy, piractwo by zniknelo. "Problemem" dla wydawcow byloby IMO natomiast to ze taki charakter sprzedazy promowalby jakosc Smiley

htmlowiecii
Jr. Member
**

« Odpowiedz #483 : Listopad 09, 2009, 21:28:46 »

no reklamy w grach też można umieścić
kasa zawsze będzie, a graczom nie powinno przeszkadzać, że w wirtualnym mieście będą przechodzić koło placówek różnych rzeczywistych firm, czy płatnerz będzie widoczny pod logiem znanego koncernu zbrojeniowego.
co innego jak co chwilę ekran gry będzie przysłonięty jakimś banerem

Taki kozak a Zaporoża nie widział
Frondeus
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #484 : Styczeń 14, 2010, 11:49:47 »

W np. Burnoucie Paradise Co chwila mija mnie furgonetka z dostawa golarek Gilette. Nikomu to nie przeszkadza, a dla producenta to kilka konsumentow wiecej (a noz kolega ktory bedzie obok gracza na taka furgonetke spojrzy ? )

Poznaje świat HLSL.
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #485 : Styczeń 14, 2010, 15:18:37 »

Minimalna stawka by sie przydala, na poziomie 1$ powiedzmy, ale wedlug mnie jest to dobre rozwiazanie, gry moze nie bylyby drogie, ale sprzedawalyby sie w zdecydowanie wiekszej ilosci egzemplarzy, piractwo by zniknelo. "Problemem" dla wydawcow byloby IMO natomiast to ze taki charakter sprzedazy promowalby jakosc Smiley
Taki system jest np. w AppStore. Większośc gier kosztuje $0.99 a sprzedać można ogromne ilości. Ale czy to promowanie jakości? Raczej trzeba mieć po prostu farta, żeby się wstrzelić w odpowiedniej porze z odpowiednią grą.

MadBonsai
Hero Member

d. 0xCAFE

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #486 : Maj 08, 2010, 17:49:55 »

// revo: wydzielone z World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru, Penumbra - płać ile chcesz za cały zestaw

Inna sprawa to jak liczone dokładnie są te statystyki. Bo można zapłacić raz a ściągnąć gre na wszystkie platformy. Jednak i tak około połowa kasy od linuxowców i macowców daje do myślenia.
Tak, przypomina, że mają mniej gier Tongue

A tak poważniej, według mnie jedynym powodem takiej sytuacji są nawyki - rzeczy, do których przyzwyczaja nas korzystanie z danego systemu.
Windows: chcę wypróbować program = torrent, chcę obejrzeć film = torrent, chcę posłuchać Rammstein = torrent, YouTube bywa "szczytem uczciwości"
Mac: chcę cokolwiek = kupuję poprzez iTunes za śmieszne kwoty rzędu 99 centów czy $5; samo sięgnięcie do torrenta to więcej kliknięć ;]
Linux: chcę cokolwiek = myślę, ile pracy kosztowało to coś twórców; biorę produkt = jeśli przypuszczam, że jest naprawdę dobry, nie na zasadzie 'jak leci z torrenta i zostawiam kompa na noc'

Windows jest obecnie najgorszym z systemów, OS X/Ubuntu/Android/iPhone OS z wersji na wersję dają więcej niż bardziej przeźroczysta przeźroczystość.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 11:46:11 wysłane przez revo » Zapisane

Kilka tygodni temu obiecałem sobie nigdy więcej nie grać w zombie-gry.
Przez najbliższe miesiące będę grał w zombie-grę przynajmniej 8h dziennie.
Opór nie ma sensu. Zombie zawsze cię dopadnie.
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #487 : Maj 08, 2010, 18:20:03 »

Dlaczego niby? Gdyby na Windows była jakaś platforma dystrybucji gier gdzie płacąc kartą można paroma kliknięciami ściągnąć grę (a nie prawo do ograniczonych prób uruchomienia gry jeżeli obiecamy przy tym wysyłać co 5 minut skan zawartości dysku twardego i wzór linii papilarnych) to udział torrentów spadłby o 20-30%.

Windows jest obecnie najgorszym z systemów, OS X/Ubuntu/Android/iPhone OS z wersji na wersję dają więcej niż bardziej przeźroczysta przeźroczystość.

No tak, bo Windows już od wersji 3.11 ma możliwość pokazania tapety na pulpicie i wspiera multi-tasking. Nie musiał czekać z tym do 2010 jako technologiczna rewolucja Cheesy tak więc porównanie baaardzo nietrafione.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 18:25:39 wysłane przez Dab » Zapisane

MadBonsai
Hero Member

d. 0xCAFE

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #488 : Maj 08, 2010, 18:48:25 »

Dlaczego niby? Gdyby na Windows była jakaś platforma dystrybucji gier gdzie płacąc kartą można paroma kliknięciami ściągnąć grę (a nie prawo do ograniczonych prób uruchomienia gry jeżeli obiecamy przy tym wysyłać co 5 minut skan zawartości dysku twardego i wzór linii papilarnych) to udział torrentów spadłby o 20-30%.
Steam, Direct2Drive, GOG i inne.
Właśnie zasugerowałeś, że winę za piractwo ponoszą dystrybutorzy chowający gry przed graczami ;]

No tak, bo Windows już od wersji 3.11 ma możliwość pokazania tapety na pulpicie i wspiera multi-tasking. Nie musiał czekać z tym do 2010 jako technologiczna rewolucja Cheesy tak więc porównanie baaardzo nietrafione.
Czytaj ze zrozumieniem, napisałem wyraźnie: "Windows jest obecnie". W chwili premiery XP nie istniało ani Ubuntu ani Android. Od tego w Windowsie zmieniło się zbyt wiele poza przeźroczystymi paskami, koniecznymi usprawnieniami (jak multitouch, choć najnowsze Ubuntu pod wieloma względami radzi sobie z tym lepiej, i to nawet bez konieczności dorzucenie sterów producenta). Kolejne wersje IE wciąż pozostają najwolniejszymi, najbardziej dziurawymi i najmniej nadążającymi za standardami przeglądarkami.
Obecnie Ubuntu nie potrzebuje 800 MB operacyjnej, żeby wyświetlić mi tapetę pulpitu.

Kilka tygodni temu obiecałem sobie nigdy więcej nie grać w zombie-gry.
Przez najbliższe miesiące będę grał w zombie-grę przynajmniej 8h dziennie.
Opór nie ma sensu. Zombie zawsze cię dopadnie.
K'Aviash
Hero Member

« Odpowiedz #489 : Maj 08, 2010, 19:24:18 »

Obecnie Ubuntu nie potrzebuje 800 MB operacyjnej, żeby wyświetlić mi tapetę pulpitu.
Przy systemie x64, o ile masz na myśli idle. Ale jeżeli ktoś ma 64 bitowy system, to prawdopodobnie ma powyżej 4GB ramu. Czyli system żre 20% lub mniej Smiley
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #490 : Maj 08, 2010, 23:24:03 »

Steam, Direct2Drive, GOG i inne.

Gdzie można ściągnąć grę. Steam to DRM hell. GOG to starocie. D2D nie znam. Ale to też chyba jakiś DRM?

Właśnie zasugerowałeś, że winę za piractwo ponoszą dystrybutorzy chowający gry przed graczami ;]
tak. Jeżeli dostęp do czegoś oryginalnego jest utrudniony, to czemu się dziwić że torrenty wygrywają?
Przykładowo jeżeli ktoś sprzedaje program tylko z opcją "płacę kartą kredytową" (nie płatniczą!) to co ma zrobić ktoś kto takiej karty nie posiada? Nawet gdyby bardzo chciał kupić, to może się wypchać.
No i inna kwestia to jakość. Może w przypadku gier nie, ale już np. filmy z torrenta mają lepszą jakość (brak reklam tudzież ostrzeżeń FBI) niż odpowiedniki na DVD.

Czytaj ze zrozumieniem, napisałem wyraźnie: "Windows jest obecnie". W chwili premiery XP nie istniało ani Ubuntu ani Android. Od tego w Windowsie zmieniło się zbyt wiele poza przeźroczystymi paskami, koniecznymi usprawnieniami (jak multitouch, choć najnowsze Ubuntu pod wieloma względami radzi sobie z tym lepiej, i to nawet bez konieczności dorzucenie sterów producenta). Kolejne wersje IE wciąż pozostają najwolniejszymi, najbardziej dziurawymi i najmniej nadążającymi za standardami przeglądarkami.

Ale Vista to już prawie idealny OS, co byś chciał tam dopracowywać? To nie iPhone OS, żeby dopiero po paru latach wprowadzono możliwość zmiany tapety i obsługę schowka. Smiley

iPhone OS potrzebuje koło 100 MB pamięci i kilkaset MHz żeby wykonać połączenie telefoniczne. Nokii 3210 wystarczało do tego kilkadziesiąt KB i kilka MHz. Można tak w nieskończoność, tylko co chcesz tym udowodnić?

[edit] poprawiłem cytaty
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 00:34:47 wysłane przez Dab » Zapisane

K'Aviash
Hero Member

« Odpowiedz #491 : Maj 09, 2010, 00:21:01 »

Sprzęt sie rozwija, więc wymagania softu rosną. Naturalna tendencja.
Kurak
SuperHero Member

« Odpowiedz #492 : Maj 09, 2010, 00:29:23 »

A to w cywilizowanych krajach są ludzie bez kart kredytowych? Smiley

^ tam nie ma nic ciekawego
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #493 : Maj 09, 2010, 00:32:46 »

A to w cywilizowanych krajach są ludzie bez kart kredytowych? Smiley

Teraz to może nie jest już taki problem, ale parę lat temu bez umowy o pracę raczej byś takiej karty nie dostał Smiley

Sprzęt sie rozwija, więc wymagania softu rosną. Naturalna tendencja.

Mnie najbardziej śmieszy "bo Vista zużywa 60% RAMu". Pewnie. Najlepszy RAM to RAM nieużywany Cheesy
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 00:46:56 wysłane przez Dab » Zapisane

Liosan
SuperHero Member

« Odpowiedz #494 : Maj 09, 2010, 00:32:55 »

Np. ja nie posiadam takowej, i co? Smiley

Liosan

Cytuj z: toxic
w ich zylach plynie praslowianska krew - oni musza wiedziec jak sie robi software
Demo WG RC1!
Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 36
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia