Warsztat - Programowanie gier

Marzec 14, 2010, 22:47:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dark basic pro poszukiwania ...  (Przeczytany 1345 razy)
Krolik
Full Member

« : Czerwiec 28, 2007, 00:40:28 »

hi,
Musze powiedzieć ze od zawsze uwielbialem grac ale od okolo 4 lat zainteresowalem sie tworzeniem gier. Na początku byly dlugie poszukiwania w czym robic. Pierwszy wpadl w oko tgf czyli the games factory. Robilem w nim okolo 2 lata i zaczolem chciec czegos lepszego i 3d. Probowalem programowac w pascalu, cpp i blitz 3d ale z marnym skutkiem. w koncu trafilem na dbp dark basic profesional i to jest to czego szukalem . Niestety nie jestem przyzwyczajony do pidania a raczej do klikania gier wiec na poczatku byly probemy. teraz jakos idzie wiec poszukuje osob programujacych w tym jezyku. nie bojcie sie ze to jakis szmelc czy cos to super program. jezeli masz problem z programowaniem w cpp czy innych  to warto sprawdzic. chcialbym pogadac z osobami juz programujacymi w dbp ale moge takze z tymi ktorzy sie niezdecydowali. moje gg 8271903 piszcie i programujcie gry nie koniecznie w dbp ale ogolnie bo to super sprawa Grin . Dbp obsluguje shadery wiec gry mogą byc naprawde dobre cos jak doom 3 czy fear. polecam i zajawe wzniecam Wink
counterClockWise
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2007, 12:00:29 »

Niestety, zdecydowanie popieram Deusa.

jezeli masz problem z programowaniem w cpp czy innych  to warto sprawdzic

Prawdą jest, że jeżeli ma się problem z programowaniem w cpp to nie ma sensu pisać gier. W ogóle przy pisaniu gier znajomość c++ czy innego języka to najmniejszy problem (to taki warunek konieczny). Znacznie ważniejsze są problemy pojawiające się z algorytmami i strukturami danych, zaprojektowaniem i zarządzaniem całym projektem, matematyką i takimi ogólno-programistycznymi problemami - nie samym językiem.

Nowa lokatorka: PRS Custom 24 20th Anniversary Artist Smiley
Krolik
Full Member

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2007, 17:37:03 »

Wiem wiem , ale moze ktos wlasnie programuje lub chce programowac w dbp to chetnie pogadam.
Macie racje co do cpp bo to profesjonalny jezyk jednak nie zawsze łatwo sie do tego zabrac .
Dlatego nie zamierzam sie klucic ktory lepszy bo cpp napewno ale dbp łatwiejszy.
 Wink Wink Wink
SYSmen
Full Member

« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2007, 09:00:05 »

Jak będziesz szedł na łatwiznę to na pewno nie zostaniesz prawdziwym programistą gier.

Potraktuj DBP jako taką zabawkę. Pobaw się kolizjami, obiektami i tymi wszystkimi pierdółkami, a potem napisz w nim chociaż coś małego. Po tym przesiądź się na cpp.
Ja tak zrobiłem.. Smiley  Pamiętam jak na fizykę w ogólniaku napisałem program 3D - "symulacja" zaćmienia słońca hehe może kiedyś wrzucę screena;)
m_krzywy
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2007, 09:27:45 »

A tam głodne kawałki zapodajecie.... To idzie tak Gracz - > Gracz starający sie rozkminić jak to jest robione, jak to działa -> Proste środowiska (jakies gamemakery) -> Coraz bardziej w strone kontroli nad kodem (etap kolegi zakladajacego topic) -> Nauka cpp -> Zabawy z silnikami i pierwsze dema (to raczej ja) -> Pisanie w oparciu o DirectX SDK lub OpenGL SDK -> Pisanie własnego silnika -> Tu zaczyna sie PRO który wie duzo (bardzo) na temat swojej dziedziny Smiley

Jak widać klopiotr16 idzie prawidłowo w moim łańcuchu... co prawda można go inaczej przemodelować ale ta droga tez prowadzi do celu Cheesy
SYSmen
Full Member

« Odpowiedz #5 : Lipiec 02, 2007, 09:46:56 »

No to ja jestem gdzieś tu:  Nauka cpp -> Zabawy z silnikami i pierwsze dema

No bo jednak cały czas uczę się tego c++ (ale nie podstaw  Wink )i przy okazji bawię się Irrlichtem Smiley

Ja bym jeszcze "wkleszczył" cuś takiego:

...Gracz starający sie rozkminić jak to jest robione, jak to działa -> Edytory do gier (np. UnrealED) -> Proste środowiska (jakies gamemakery)...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 09:49:41 wysłane przez SYSmen » Zapisane
m_krzywy
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 02, 2007, 13:41:12 »

Nom Irrlicht daje rade. Sam się nim bawię ale coraz bardziej Ogre mi sie podoba i nie wiem czy by się g\nie nauczyć...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia