Warsztat - Programowanie gier

Marzec 11, 2010, 20:28:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Slidepong  (Przeczytany 660 razy)
yorp
Full Member

(oO.) .^._..^._. history

Zobacz profil WWW
« : Listopad 23, 2007, 11:26:26 »

Przeszukiwalem ostatnio konta internetowe ktore posiadam i natknalem sie na taki oto bardzo maly projekcik o ktorym dawno juz zapomnialem.. nazywal sie slidepong i testowal wykrywanie kolizji przez system ktory opracowywalem.
Z tego co pamietam to w tej wersji paletka byla przesuwana krok wczesniej niz pilka przez co dalo sie rozne dziwne rzeczy wykonac z pilka, ale jesli nie bedziecie rwac myszka to na pewno nic dziwnego sie nie wydarzy.
Jezeli ktos nie bedzie mogl zbic klockow polecam klawisz '5' na numerycznej Wink

sterowanie:

q,a - wydluzenie / zmiejszenie kata lewej strony paletki
w,s - wydluzenie / zmiejszenie kata prawej strony paletki
myszka - ruch paletki

aha jest tam cos takiego ze niektore klocki daja dodatkowy ruch tzn. jesli pilka spadnie na czerwona linie to po prostu sie od niej odbije, z tym ze nie pamietam ile tam jest takich klockow i ktore to sa Smiley

kodu zrodlowego juz raczej nie znajde, ale i tak raczej bym z tym nic nie zrobil...
jesli kogo interesuje to http://pcdevil.ovh.org/SlidePong.zip

User: c::b nb:5322 + gcc 4.2.1 unicode
Technology: C++, SDL[oGL, Mixer, Image], WINAPI; g3engine, gravity physics, pfSL [script engine]

Graphics:Photoshop 7.0 CE

Gameplay: Counter-strike player...
k_b
Hero Member

Świr i dziwoląg

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2007, 12:09:33 »

Gra grywalna - jak każdy pong Wink. Ale nie każdy ma tak przyjemną grafikę - zarówno piłka jak i bloczki (no może paletka trochę odstaje od reszty)  -i tyle poziomów trudności Smiley.

W sumie jedynym bugiem jest brak kolizji paletka - ściana, który w niektórych chwilach dość przeszkadzał. Oprócz tego czasem gdy piłka nie trafi w paletkę, a w dolną krawędź ekranu, gra się zawiesza. (A wyświetlane mogłyby być inty, a nie floaty, w dodatku o tylu miejscach po przecinku)

I ta czcionka u góry... miód Wink. Przypomina mi globalne gry ekonomiczne, np. Capitalism. Jak brzmi nazwa tej czcionki?

GG: 6346008 (często na niewidocznym)
Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
yorp
Full Member

(oO.) .^._..^._. history

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2007, 12:22:26 »

k_b: zebym ja to pamietal, to 3 lata temu bylo..  ale wydaje mi sie ze to jest verdana albo tahoma w rozmiarze 6-8 z jakims tam parametrem, poprobuj. Chyba ze jakims cudem dorwe kod zrodlowy to Ci powiem...
a co do paletki to hmm... biorac pod uwage ze jak przytrzymasz dlugo 'w' to zrobi sie cos bardzo brzydkiego to nie ma wogole poziomu Wink

//EDIT: a o tym zwieszaniu to juz calkowicie zapomnialem. To jes spowodowane wlasnie zlym przesunieciem paletki a pilki przez co glowna petla fizyczna sie zapetla..
//EDIT: stawiam piwo jak ktos przejdzie na 6 poziomie (masta), moj rekord to poziom 3 Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2007, 12:32:07 wysłane przez Yunior^Pro » Zapisane

Technology: C++, SDL[oGL, Mixer, Image], WINAPI; g3engine, gravity physics, pfSL [script engine]

Fiołek
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2007, 12:26:28 »

Niezła gierka Smiley Tak jak powiedział k_b, grafika bardzo przyjemna.

Znalazłem 2 bugi.
1) Piłeczka mi się odbijała od czerwonej linii, ciągle. Fajny efekt jest jak się piłeczkę zatrzyma między tą czerwoną linią a paletką.
2) Piłka znikła mi dwa razy. Raz, "od tak" po odbiciu, a drugi jak sobie odbijałem od czerwonej linii i paletki.

EDIT: Masz tu screena. Na paletkę nie patrzcie, nie miałem co robić Tongue
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2007, 12:32:21 wysłane przez Fiołek » Zapisane

yorp
Full Member

(oO.) .^._..^._. history

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2007, 12:41:42 »

Fiołek: jestes pewien ze odbija? z tego co pamietam to miedzy czerwona linia a paletka jest dokladnie promien kulki, ona sie tam slizga, dlatego nie przegrasz bo to jest jedno odbicie Wink a pewno bonusa zebrales wczesniej (dzwiek zakladanej kamizelki w cs)..

EDIT: swoja droga jak tylko zamkne sesje to biore sie za pisanie silnika fizycznego i mam pomysl juz na pierwsza gre ktora bedzie z niego korzystala, taki pong z wykorzystaniem grawitacji i sprezystosci podloza.. bedzie sie dzialo, zobaczycie Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2007, 12:46:33 wysłane przez Yunior^Pro » Zapisane

Fiołek
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2007, 12:48:46 »

Możliwe, że się ślizgało. Ale wydawało mi się, że nie zebrałem tego bonusu. Co prawda słychać było dźwięk Windowsowego alerta, ale gra się nie zawieszała. Paletkę mogłem odsunąć a piłka i tak sie odbijała.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia