Warsztat - Programowanie gier

Lipiec 30, 2010, 17:39:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Targi Gier w Krakowie  (Przeczytany 1468 razy)
artpoz
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« : Kwiecień 18, 2008, 16:50:44 »

Właśnie się dowiedziałem że w Krakowie odbywają się teraz jakieś targi gier:
http://www.polskietargi.pl/level_01_targi_gier_i_zabezpieczen_oraz_multimediow_dla_edukac-targi-6.html

Zaintrygował mnie tytuł jednego z sobotnich seminarów:

15.00-16.00 „Tworzenie gier” prow. Wiktoryn Żerebecki.

Planuję się przejść i posłuchać, bo mam blisko Smiley

Pozdrawiam
artpoz

MDW
Hero Member

MorphOS 2.5

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2008, 17:27:32 »

Planuję się przejść i posłuchać, bo mam blisko Smiley

Wobec tego czekamy na mini-relację z targów i przede wszystkim tego seminarium. Smiley

prophet
Full Member

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2008, 17:29:58 »

ueee ale to jakieś planszowe dziadostwo a nie gry komputerowe. ;ppp
Złośliwiec
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2008, 18:02:26 »

Artur: jakbyś nie miał ochoty iść sam, to odezwij się na GG Wink.

"Jedynym dowodem na istnienie pozaziemskiej inteligencji jest to, że się z nami nie kontaktują" (A. Einstein)

Untitled - nowa wersja:  llllllllllllllllllll 15%
artpoz
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2008, 20:11:14 »

Byłem na targach i na tym seminarium. Oto mini-relacja.

Impreza skierowana jest do graczy zarówno gier planszowych jak i komputerowych. Dużo kompów z nowymi grami i sporo młodzieży. Średnia wieku przybyłych oceniam tak na oko 15-20 lat. Wstęp 10 zł i kto się dopcha ten sobie pogra. Dla mnie nic ciekawego.

Seminarium było dość biedne. Prowadzący nie miał slajdów. Na sali było włącznie ze mną 8 osób. Nic nie straciliście. Wykład skierowany był dla graczy więc bez technicznego żargonu. Gość mówił o samych ogólnikach praktycznie wszystko można znaleźć w sieci,  czyli opisał po kolei cały proces powstawania gry: opowiadał co robią designerzy, graficy, programiści, tłumaczył co to jest engine, że grafika składa się z trójkątów. Sporo narzekał na wydawców, że nie interesują ich gracze tylko grafika w grze, która musi być super, żeby gra się dobrze sprzedała. Na podstawie grafiki wydawca ocenia grę i dlatego współczesne gry są takie nudne choć efektowne graficznie. Z rzeczy dotyczących programowania mówił że praca programisty jest nudna i stresująca. Dla tego w tej branży pracują w większości ludzie do 35 roku życia, gdyż się po prostu "wypalają". Mówił że są programiści i koderzy. Programiści rozwiązują problemy, a koderzy dostają gotowe rozwiązanie do zrealizowania. Tych drugich jest zwykle więcej. Designerzy oprócz pisania projektów składają elementy gry w edytorze, więc się ich nazywa składaczami. Graficy robią dwa modele, bardziej szczegółowy np. 150 mln trójkątów który nie występuje w grze, gdyż wykorzystuje się go tylko do stworzenia normalmap (nazwanych przez niego mapami wysokości),a potem robi ten sam ale mniej szczegółowy ok. 5 tys. trójkątów. Ogólnie gość mówił dość ciekawie i przystępnie. Szkoda że nie miał slajdów i pod koniec nie bardzo wiedział o czym mówić dalej ale ubarwił swe wystąpienie ciekawostkami z własnego doświadczenia więc momentami było wesoło Smiley, a momentami smutno Sad

Pozdrawiam
artpoz

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia