|
shyha
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 29, 2008, 18:53:18 » |
|
To czego wg. Ciebie uzyc? Double?
Integer... tylko trzymaj wartosci np. w najmniejszej mozliwej granulacji - czyli grosze/centy. Ewentualnie jakies ich ulamki - np. 1 jednostka to 0.01 centa. Prawda jest taka, ze w twoim przypadku to absolutnie nie ma znaczenia. To jest wazne w systemach bankowych itp. W grach nie ma wielkiego znaczenia... Masz duzo wazniejsze sprawy do rozwiazania w tej swojej produkcji niz to gdzie ci sie kwota na koncie zaokragli...
|
|
|
|
|
|
Shyha@Flickr'Of all the paths you choose in life, make sure some of them are dirt'
|
|
|
|
Knopi
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 29, 2008, 18:57:05 » |
|
Nie  . Użyj intów nie potrzebne Ci są grosze w grze kiedy normalny stan konta wynosi około 20000... takie grosze są ważne w grach symulujących giełdę... Edit: Przedmówca mnie uprzedził  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2008, 19:01:51 wysłane przez Knopi »
|
|
|
|
|
|
Kaszuba
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 29, 2008, 19:13:17 » |
|
Ok. Zrobie tak jak mowicie. Bo, tak na zdrowy rozsadek, czy przy 20.000$ grosze maja sens? Chyba nie...  A pozatym: "Nasz klient, nasz pan!" (nawet niekomercyjny) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barman
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 29, 2008, 21:30:25 » |
|
Nie wiem czy to ktoś pisał (nie chciało mi się czytać wszystkiego  ), ale zbyt często wygrywa się pieniądze na loterii. Nawet jak nacisnąłem 'Z' aby wyjść, wyświetlił się napis "Wygrałeś 3845$ na loterii!".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Knopi
|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 29, 2008, 22:45:32 » |
|
Ja bym się cieszył  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barman
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 29, 2008, 22:56:41 » |
|
Ja bym się cieszył  . Cieszyłem się  . Ale wtedy gra staje się nudniejsza  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PlayeRom
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 29, 2008, 22:59:46 » |
|
Float to badziewny typ do przechowywania ilości pieniędzy ...
OK, racja, ale zależy gdzie, a ja odpowiadam na posta w tym topicu, tej gry. Autor nie pisze systemu bankowego i nie będzie go pisał tylko po to wy wykorzystać go w tej grze. Chyba wszyscy się zgodzimy, że dobiera się rozwiązanie wedle potrzeb. O kurczę, ale wywołałem burzę z tymi groszami. Następnym razem, jak coś napiszę to sprawdzę jak się to ma do instytucji bankowych i innych rozwiązań jakie tylko na świecie istnieją  Chłopaki, to tylko (z szacunkiem do autora) amatorska gra konsolowa. Ja jak bym potrzebował zapisać stan kasy w takim programie to użył bym float/double (oczywiście o ile ułamek jest rzeczywiście potrzebny - to niech sobie już autor zdecyduje), a że stracę precyzję +/- 1 grosz - to by mi zwisało bo i tak nie miałoby większego znaczenia dla rozgrywki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shyha
|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 29, 2008, 23:04:04 » |
|
O ile nie robisz jakiegoś WoW 
|
|
|
|
|
|
Shyha@Flickr'Of all the paths you choose in life, make sure some of them are dirt'
|
|
|
|
Kaszuba
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 30, 2008, 08:59:17 » |
|
Nad zdarzeniami losowymi bede jeszcze pracowal, bo teraz zauwazylem ze wszystko dzieje sie za czesto. Troche dziwnie co chwile albo tracic samochod, albo wygrywac na loterii, albo miec wypadek.  to tylko (z szacunkiem do autora) amatorska gra konsolowa. Tez tak mysle, wiec sie nie obrazilem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moriturius
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 30, 2008, 09:46:01 » |
|
Od biedy to mozna napisać strukture CForsa { int dolce, centy; } i poprzeciazac operatory, dodac odpowiednie konstruktory i wszystko bedzie cykac, a nie tam zadne zmiennoprzecinki  Wtedy zapisywanie/odczytywanie sprowadzi sie tylko do zapisu/odczytu jednej struktury z pliku, a to bajecznie proste ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaszuba
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 30, 2008, 10:00:45 » |
|
Dzieki za pomysl ale juz zdecydowalem ze pieniadze beda tylko w dolarach. Centy sa w tym typie gier(czyli jak sa duze kwoty) raczej nie potrzebne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shyha
|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 30, 2008, 11:14:57 » |
|
Moriturius: i recznie reszte przerzucac? Bez sensu. Po co odkrywac kolo skoro int to za ciebie zrobi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaszuba
|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 01, 2008, 11:53:08 » |
|
Dobra. Wlasnie skonczylem robic wersje 0.11. Podstawowe zmiany to mozliwosc posiadania 5 samochodow oraz calkowicie przebudowany, w tym duzo bardziej czytelny i o ok. 40% krótszy, kod(zawierajacy te same, moze nawet bardziej rozbudowane, funkcje). Zrezgnowalem z zapisu i odczytu bo gra jest zbyt krotka zeby taka opcja miala sens. Za pomoc dziekuje wszystkim, ktorzy wypowiedzieli sie w tym watku i chyba najlepszemu pomocnikowi - infobotowi - za szybki slownik ortograficzny  Gre mozecie sciagnac z http://rapidshare.com/files/88277319/Pro_Street_Racer.exe.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Knopi
|
 |
« Odpowiedz #28 : Luty 01, 2008, 13:41:35 » |
|
1. Jak w Tuningu dam 0(powrót) to mi się program sypie... 2. Z samego okna tuningowania konkretnego auta przydałby się klawisz powrót. Teraz możesz sprawić, żeby w to się chciało grać  . Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|