Warsztat - Programowanie gier

Marzec 11, 2010, 05:38:12 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pro Street Racer  (Przeczytany 2462 razy)
Kaszuba
Full Member

Zobacz profil WWW
« : Styczeń 29, 2008, 12:34:10 »

Niedawno wpadlem na pomysl zeby napisac jakas konsolowa gre, a po jakims czasie wymyslilem ze bedzie to wlasnie gra wyscigowa. Gre pisze od paru dni i narazie skonczylem wersje 0.01. W dniu dzisiejszym ma malo funkcji ale w nastepnych wersjach postaram sie dodac wiecej, tylko mam nadzieje ze nie zaduzo(ale jak ktos na warsztacie powiedzial [chyba k_b] latwiej funkcje usuwac niz wymyslac [albo cos w tym stylu Wink ])
W kolejnych wersjach zadbam takze o estetyke kodu, ktory narazie jest calkiem nieczytelny.

Narazie daje jednego screena i link do gry w wersji 0.01:
http://rapidshare.com/files/87513148/Pro_Street_Racer.exe.html

Blog 
GG: 7895657
Moriturius
Hero Member

What You See Is What The Fuck

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2008, 13:29:02 »

Noo pograłem kilka sekund i wykryłem dobrych kilka błędów ^^

1) Wziąłem udział w wyścigu bez wcześniejszego zakupienia samochodu - może ścigalem się na hulajnodze?
2) Kiedy postanowiłem kupić silnik poziomu 1 za 0$ to okazało się, że miałem wypadek i musialem zapłacić za leczenie w szpitalu, po czym okazało się, że mam -2276867$ na koncie
3) Kiedy poszedłem do banku również miałem wypadek i również płaciłem za leczenie...

Jak będzie coś grywalnego to chętnie sprawdzę ^^

__*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡̡|̲͡▫ ̲͡ ̲͡π̲ ̲̲͡▫̲ ̲|̡̡̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*__
@strona:   http://moriturius.wordpress.com/
@grafika:  http://moriturius.deviantart.com/gallery/
@projekt:  AGE
Knopi
Full Member

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2008, 14:11:34 »

1. Po którymś tam z rzędu wejściu w tuning zacząłem mieć wypadki przy kolejnych wejściach Smiley. Nie lubią mnie tam pewnie.
2. Swoją drogą nie umiem nic tam kupić... Albo nie wyświetla mi się komunikat że coś kupiłem... wpisuję "O" potem naciskam ENTER i wraca mi do menu głównego.
3. Swoją drogą remis w wyścigu jest dość dziwnym przypadkiem... Ja go mam co chwilę Smiley.

Das ist alles,
Powodzenia.
Kaszuba
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2008, 14:26:50 »

@Moriturius
1) Biegles  Tongue A tak na powaznie to juz zrobilem ze pisze ze nie masz samochodu. Jak poprawie inne bledy to wstawie nawa wersje.
2) Dziwne... A ile miales zanim kupowales silnik? A moze cos w kodzie dot. kupowania silnika bo w tym gdzie sie pieniadze odejmuje sie losuje tylko liczbe od 2000-5000.
3) A byl jakis blad czy dzialalo normalnie? Zawsze ktos cie mogl potracic...  Tongue
@Knopi
1) Wszystkie wypadki sa losowe... Widac nie umiesz jezdzic. Ale zobacze moze naprawde jest cos zle.
2) Rzeczywiscie. Nie w tym bloku switch dalem ta opcje.
3) Zaraz zmienie pare rzeczy w wyscigu, wiec jak bedzie remis to bedzie po prostu losowac wygranego.

Dzieki wszystkim za opinie i spis bledow(bo sam wszystkich nie znajde)

Blog 
Knopi
Full Member

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2008, 14:49:51 »

Jeszcze cztery rzeczy :

1. W banku jest literówka napisałeś "wyporzyczyc" - powinno być przez "ż"(wypozyczyc). Potem jest jeszcze "wyporzyczyles". Warto poprawić takie błędy chociaż nie jest to nic poważnego.
2. Żyję sobie normalnie, coś tam robię a w banku rośnie mi dług, którego nie powinienem mieć. Zaczynam przecież bez długu mimo wszystko on mi rośnie... Zrób coś w stylu, że rośnie co turę o X% wtedy z 0 urośnie do 0 a ze 100 do 100 + X. Tak będzie lepiej. Ale to też jest w sumie mało istotne.
3. Poza tym te losowe zdarzenia... Powinieneś to jakoś inaczej rozwiązać . Popatrz na to : Idę sobie do banku ( sprawdzić dług Tongue ) i wyskakuje mi informacja, że zostałem złapany podczas nielegalnego wyścigu. Zrób jakąś opcję w stylu "Idź na miasto" i niech tam się dzieją takie "losówki" .
4. Twój aktualny samochód to Nie masz żadnego samochodu czy chcesz go sprzedać za 3$. t/n
    t
    Sprzedałeś swój samochód.
    To też popraw Smiley.

Powodzenia.

P.S.
To mój 69 post Tongue . Ale fajnie Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2008, 14:54:03 wysłane przez Knopi » Zapisane
Kaszuba
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2008, 15:07:31 »

1) Rzeczywiscie niby nic ale ludzi odstrasza. Sam bym nie chcial kupic gry za 100 zl i zobaczyc ze sa lierowki.
2) Zrobilem tak ze jak mam dlug(czyli dlug jest != 0) to dodaje 1 a jak jest == 0 to nic nie dodaje. Bo jak bym robil procenty albo cos takiego to bym musial zrobic pieniadze w zmiennej typu float a tego nie chce bo pozniej wyjdzie ze mam 12.564562462356$   Shocked
3) Mozliwe ze bedzie w nastepnej wersji ale bym tez musial zrobic wiecej losowek ktore cos daja. Bo raczej nikt nie bedzie chodzil na miasto zeby rozwalic sobie samochod albo zeby go policja zlapala.
4) Zrobione.
5) Sam zauwazylem: do banku mozna oddac wiecej niz sie ma dlugu i wtedy pieniadze znikaja. To tez zaraz poprawie i moze dam poprawiana wersje.

Nie dziekuje  Grin

PS Gratulacje  Tongue

//EDIT: Daje linka do wersji 0.02 gdzie poprawilem kilka bledow wymienionych powyzej:
http://rapidshare.com/files/87549011/Pro_Street_Racer_0.02.exe.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2008, 18:09:51 wysłane przez kaszuba44 » Zapisane

Blog 
PlayeRom
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2008, 15:23:38 »

... to bym musial zrobic pieniadze w zmiennej typu float a tego nie chce bo pozniej wyjdzie ze mam 12.564562462356$   Shocked

Float to idealny typ do przechowywania ilości pieniędzy. Jak w int zapiszesz centy/grosze? A, że masz 6 cyfr po przecinku a nie dwie, to sobie zaokrąglij/wyświetlaj tak aby był dwie.
shyha
SuperHero Member

wonteg, jakie devicy targetujesz? sierodek...

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2008, 15:28:01 »

... to bym musial zrobic pieniadze w zmiennej typu float a tego nie chce bo pozniej wyjdzie ze mam 12.564562462356$   Shocked

Float to idealny typ do przechowywania ilości pieniędzy. Jak w int zapiszesz centy/grosze? A, że masz 6 cyfr po przecinku a nie dwie, to sobie zaokrąglij/wyświetlaj tak aby był dwie.

Jak to gdzie? Mozesz przeciez kwote pamietac w centach/groszach...

Shyha@Flickr
'Of all the paths you choose in life, make sure some of them are dirt'
Knopi
Full Member

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2008, 15:30:15 »

Akurat myślę, że nie są potrzebne centy/grosze... Ale jeżeli zmienną z przecinkiem (12.54345) do int'a:
Kod:
float p = 12.345;
int r = p;

To r będzie równe 12 ponieważ utnie to co jest po przecinku. Czyli coś w stylu zaokrąglenia w dół Smiley.

Możesz także uznać ceil() i floor() z cmath .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2008, 15:52:09 wysłane przez Knopi » Zapisane
Kaszuba
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2008, 15:53:11 »

Dobra pieniadze sa w float. I jak myslicie czy oprocentowanie 3% jest dobre czy za duze/za male? Bo u mnie w kazdym obiegu glownej petli jest tak : dlug += dlug*0.03 i nie wiem czy to jest dobre.

PS Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc z waszej strony.  Wink

Blog 
Knopi
Full Member

« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2008, 15:57:12 »

Nie wiem czy 3 % to dużo czy mało Smiley. Poszukaj w internecie jak są oprocentowane kredyty i dostosuj to do Twojej gry .
Kaszuba
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2008, 17:07:47 »

O ile dobrze pamietam to ok 3% bylo gdzies w polskim banku. Co prawda w grze sa dolary ale narazie tak zostawie. Moze w nastepnej wersji sie zmieni.

Blog 
Knopi
Full Member

« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2008, 17:15:00 »

Potem jak rozwiniesz grę to się tym pobaw, daj kilka banków z różnymi warunkami kredytów... Teraz zajmij się grą Smiley.
Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2008, 17:15:12 »

Float to badziewny typ do przechowywania ilości pieniędzy, ponieważ:
1. Nie można w nim dokładnie zapisać pozycji po przecinku w systemie dziesiętnym (np. 0.01 będzie przechowywane we floacie jako coś w stylu 0.0099999999, taka już specyfika floata).
2. Float nie ma sześciu cyfr po przecinku, tylko ok. sześciu cyfr znaczących w ogóle, w efekcie czego jeżeli zapiszesz we floacie 1 000 000, to precyzja zapisu spadnie Ci tak, że groszy ten float już Ci liczyć nie będzie.

Aktualne zajęcie: Szkoła DJKurs DJ
Kaszuba
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2008, 17:47:44 »

To czego wg. Ciebie uzyc? Double?

Blog 
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia