Warsztat - Programowanie gier

Wrzesień 03, 2010, 04:07:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Publish-it compo, 3reak edition.  (Przeczytany 2353 razy)
desertangel
Jr. Member
**

« : Maj 01, 2008, 14:49:49 »

Publish-it compo.
Zaproponowane na http://queight.blogspot.com/2008/04/publish-it-compo.html
przez Queight. Jako, że odzew mały to stworzyłem ten oto wątek.

Termin rozpoczęcia: 1 lipca 2008
Termin reazlizacji prac: 1 rok na produkcję, 2 m-ce na wydanie.
Co miesiąc obowiązkowe publikowanie raportu tekstem oraz videoart z postępów w pracy. Teskt umieszczamy w tym wątku. Videoart'y np. na youtube itp.

Do 1 lipca osoby biorące udział w konkursie, zobowiązane są umieścic mini Design Doc.
Brak ograniczeń, co do platformy (może by PC, komórka, konsola).

Ps. Panowie, silniki w ruch Wink
k_b
Hero Member

Świr i dziwoląg

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2008, 15:00:42 »

Do 1 lipca osoby biorące udział w konkursie, zobowiązane są umieścic mini Design Doc.

A co jeśli będę miał rewolucyjny pomysł na grę, którego nie chciał bym zdradzić rok przed ukończeniem gry? Wink

GG: 6346008 (często na niewidocznym)
Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
krajek
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2008, 17:43:19 »

O pomyśle słyszałem, jest ciekawy. Pierwsza myśl to to, że kolidowałby z summer of code. Ale właśnie ... może zamiast kolidować, można by te dwie idee połączyć Wink?

A co jeśli będę miał rewolucyjny pomysł na grę, którego nie chciał bym zdradzić rok przed ukończeniem gry? Wink
To nie weźmiesz udziału Wink.

desertangel
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2008, 21:35:53 »

Raczej nie miałbyś czasu na odpisanie na post., tylko byś pracował nad pomysłem.
PiC jest po to, by osoby które chcą tworzyc, a z jakiegoś powodu nie mają sił by się za to wziąc zaczęło robi coś konkretnego.
bs.mechanik
Hero Member

srutututu majtki z drutu

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2008, 22:45:26 »

Moim zdaniem, obowiązkowe informowanie o postępach pracy nad grą jest dość dobrym rozwiązaniem. Większa motywacja, która chyba zawsze jest problemem.  Wink

Zaczynaj od rzeczy małych, by skończyć na wielkich - nigdy odwrotnie
bad_music
Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2008, 23:17:39 »

Większa motywacja, która chyba zawsze jest problemem. Wink
Większym problemem jest zwykle brak czasu. Wink

Aktualne zajęcie: Szkoła DJKurs DJ
bs.mechanik
Hero Member

srutututu majtki z drutu

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2008, 23:39:54 »

Te dwie wielkości są odwrotnie proporcjonalne: im dłużej tworzymy projekt, tym mniejsza motywacja  Wink

Zaczynaj od rzeczy małych, by skończyć na wielkich - nigdy odwrotnie
bad_music
Hadrian W.
Sr. Member

Queight

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Maj 02, 2008, 00:33:59 »

Myślę, że na tego typu compo rok mógłby być niepotrzebnie długi. Czas powinien bardziej limitować, żeby bardziej się sprężyć z wydaniem. Może lepiej 6 m-cy?
Najlepiej by było zalecać pokazywanie postępów nad grą niż tego wymagać, bo to wypadłoby raczej sztucznie - na chama ładowane byle co. Mini Design Doc IMHO zupełnie nie potrzebny, bo co on by miał prezentować? Nie można raczej wymagać w takim compo (chyba w żadnym), aby twórca zrobił dokładnie taką grę jaką zamierzał. Idea powinna być prosta - zrób coś, nieważne co i jak się uda, ale wydaj, nawet jeśli w ostatnim tygodniu dopiero zaczęło to przypominać grę (i do tego inną niż planowałeś).
A takie małe pytanie na koniec - czemu 3freak edition? Wink

Under Development - koszulki dla kodera

I see dumb people... they're everywhere... they walk around like everyone else... they don't even know that they're dumb.
niuteQ
Gość
« Odpowiedz #8 : Maj 02, 2008, 02:18:09 »

Absolutnie za! Smiley Jestem za 6-miesiecznym compotem, mysle, ze casuala*, ktorego da sie wydac mozna napisac w takim czasie. Compo z realnymi nagrodami, gdzie naprawde moga wygrac wszyscy + dodatkowa motywacja + zarobek, cos pieknego Smiley

* taki sobie przykladowy przyklad.
Ciunkos
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Maj 02, 2008, 07:59:15 »

6 miechów to zdecydowanie za dużo, większość osób wykrzaczy się po miesiącu/dwóch. Dlatego ja proponuje max 2 miechy - będzie większy nacisk czasu co przekłada się na większą motywację.

k_b
Hero Member

Świr i dziwoląg

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2008, 08:36:23 »

6 miechów to zdecydowanie za dużo, większość osób wykrzaczy się po miesiącu/dwóch. Dlatego ja proponuje max 2 miechy - będzie większy nacisk czasu co przekłada się na większą motywację.

Moje propozycje:
- 3 miesiące
- brak konieczności publikacji minidesigndoca
- konieczność raportów co miesiąc (w końcu, dwa raporty w czasie całego konkursu chyba za wiele nie przeszkodzą)

Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
Kos
Member2000

« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2008, 08:59:06 »

3 miechy? Ludzie studiują, miewają sesje... Proponuję minimum 4, wtedy z tego można generalnie poświęcić 2-3 na 'solidniejsze' tworzenie i stworzyć coś kompletnego.

Mini design-doc - jak najbardziej tak, nawet niekoniecznie mini. Zachęci do projektowania pracy przed kodowaniem, a to bardzo pozytywny nawyk.

Raporty - owszem, choćby zdawkowe. Jaka była to-do lista, co udało się zrealizować, co nie, jakie przyszły do głowy po drodze pomysły... Nawet jak to będzie strona A4 lub pół, to będzie ok.

Eclipse!
k_b
Hero Member

Świr i dziwoląg

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Maj 02, 2008, 09:04:24 »

Mini design-doc - jak najbardziej tak, nawet niekoniecznie mini. Zachęci do projektowania pracy przed kodowaniem, a to bardzo pozytywny nawyk.

Ludzi nie trzeba zachęcać. Jak ktoś nie zaprojektuje gry, którą będzie tworzył 4 miesiące to sam się przekona, że lepiej było ją najpierw zaprojektować. Nie mam nic przeciwko dobrowolnej publikacji takiego design doca - jednak, dobrowolnej, a nie koniecznej.

iiasiey
Full Member

« Odpowiedz #13 : Maj 02, 2008, 11:52:35 »

k_b ma rację, jeżeli chodzi o pomysły. Obowiązkowy design doc to przesada, ale raporty co miesiąc w postaci krótkiego tekstu, paru screenów i może jakiegoś filmiku to dobry pomysł.
Ja myślę, że 4 miesiące to taki optymalny czas na robienie samej gry. I może start we wrześniu, żeby z WSoC nie kolidowało?

"Jeśli nie przestaniecie udowadniać tego, co zrobili już inni, nabierać pewności, komplikować rozwiązań - po prostu dla przyjemności - wtedy pewnego dnia rozejrzycie się i stwierdzicie, że tego jeszcze nikt nie zrobił." Richard Feynman
desertangel
Jr. Member
**

« Odpowiedz #14 : Maj 02, 2008, 12:07:05 »

Mniej niż rok ? Nie jestem pewien czy to dobry pomysł. Sama faza projektowania to będzie ~miesiąc. Potem zebranie ludziod kodu, muzyki i grafiki... chyba, ze wolicie Stand Alone Complex. W każdym razie: pełen rok to dokładne to co jest potrzebne. Pozwoli przetestowac siłę woli, zmierzyc się z samym sobą. Słabośc większości ludzi, polega na brak cierpliwości...
Poza tym, nikt nie broni stworzyc cos w 4 mc-e. Pytanie czy to co osiagnie przez ten czas będzie wystarczyło by konkurowac z innymi ? Wink

Ps. I wytlumaczylem skąd 3freak edition - szanse na dojście do końca małe, trzeba byc szalonym by się za to brac. Tylko, czy kto kiedy widział zdrowego kodera ?

Pps. Niech będzie. Chcecie publikowac raporty, publikujcie. Nie to nie. Wątpię tylko czy dojdzie do końca wielu z takim podejściem - to raptem max. 3h pracy. Mimo to już się nie chce ? Wink
He he, i dobrze. Zostanie tylko jeden !!! Ups. Znaczy się, zostaną tylko Ci co chcą robi Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia