|
k_b
|
 |
« : Marzec 25, 2008, 09:02:55 » |
|
Pewnego dnia wpadłem na pomysł stworzenia Warsztatowej "gazetki". Koncepcja uzyskała tytuł "Warsztat Mag", a mgliste myśli przekształciłem w formę docelową, a więc pierwszy numer WMaga. (Choć talentu do pisania i składania nie mam, posiadam zapał, chęci i czas  ) Można go ściągnąć stąd: bezpośredni PDF http://odsiebie.com/pokaz/79867---55cd.html lub skompresowany RAR http://odsiebie.com/pokaz/79866---c138.html . Jak, po co i dlaczego - odpowiedź na to znajdziecie we wstępie. Jeśli już przeczytacie, może nawet wydrukujecie to, odpowiedzcie na pytania: czy WMag ma jakikolwiek sens? Czy ma się on ukazywać dalej? A jeśli tak, to co jaki czas? Miesiąc, kwartał, rok? Mała zachęta, czyli okładka pierwszego numeru  
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 09:06:58 wysłane przez k_b »
|
|
GG: 6346008 (często na niewidocznym) Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
|
|
|
|
barman
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2008, 09:48:56 » |
|
Witam! Przeczytałem pierwszy numer WMaga i jestem mile zaskoczony. Podoba mi się i chciałbym abyś nie zaprzestał na pierwszym numerze  . A jeśli tak, to co jaki czas? Miesiąc, kwartał, rok?
Najlepiej niech się ukazuje co miesiąc. Powodzenia  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubabednar
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2008, 10:08:22 » |
|
Ściągnąłem, przeczytałem i się ubawiłem  . Fajnie, że 'ktoś' wpadł na taki pomysł, będzie co zostawić dla potomności. W następnym miesiącu będzie IGK, koniec compo(też można coś naskrobać o zwycięzcy) to będziesz miał o czym pisać  . Najfajniej jakby WMag ukazywał się co miesiąc. Mam nadzieję, że ktoś do Ciebie dołączy bo ja jeszcze za mało znam warsztat, aby o nim pisać 
|
|
|
|
|
|
GG: 3706608
|
|
|
|
Reg
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2008, 10:47:37 » |
|
k_b: Ale żeś się na mnie uwziął  Po co jeszcze te screeny  Inicjatywa fajna i ja również popieram. Nie byłoby dobrym pomysłem gdybyś chciał tam zbierać jakąś wiedzę w artykułach, bo takie rzeczy lepiej jest publikować na stronie niż w wychodzącym cyklicznie magazynie, ale jeśli tam mają być aktualności - przegląd nowych projektów i wydarzeń z Warsztatu - to jestem jak najbardziej za.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2008, 11:05:48 » |
|
Mam nadzieję, że ktoś do Ciebie dołączy bo ja jeszcze za mało znam warsztat, aby o nim pisać  Sam mogę też sobie bez problemów poradzić  . Ale fakt, że o IGK byłbym niegodzien pisać, bo i na nim mnie nie będzie (poza tym wyznaję zasadę, że projektów w których uczestniczę nie opisuję [a więc Lost Dream, World War 2... a byłoby o czym pisać]), więc podejrzewam, że numer drugi nie tylko ja utworzę. O ile w ogóle powstanie  . Ale żeś się na mnie uwziął  Po co jeszcze te screeny  Nie chciałem zostawić 2/3 pustej strony  Nie byłoby dobrym pomysłem gdybyś chciał tam zbierać jakąś wiedzę w artykułach, bo takie rzeczy lepiej jest publikować na stronie niż w wychodzącym cyklicznie magazynie, ale jeśli tam mają być aktualności - przegląd nowych projektów i wydarzeń z Warsztatu - to jestem jak najbardziej za.
Cytując wstęp: "Nie chcę kopiować aktualnego Warsztatu. (...) Dlatego nie znajdziecie tutaj artykułów czy tutoriali."
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 11:09:37 wysłane przez k_b »
|
|
GG: 6346008 (często na niewidocznym) Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
|
|
|
|
Dynax
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2008, 11:10:59 » |
|
Całkiem fajna ta gazetka. Jestem mile zaskoczony i mam nadzieję, że ten pomysł przetrwa 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 11:14:39 wysłane przez Dynax »
|
|
|
|
|
|
Kurak
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2008, 11:21:09 » |
|
Co do BG, to heksów jest dokładniej ponad 200k, nie 170 
|
|
|
|
|
|
^ tam nie ma nic ciekawego
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2008, 11:23:54 » |
|
Co do BG, to heksów jest dokładniej ponad 200k, nie 170  To zaaktualizujcie informacje na stronie, bo tam jest napisane, że 170k 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
revo
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2008, 12:34:36 » |
|
W czym to było składane? W wordzie? :> Przydałoby się zrobić to porządnie - stały rozmiar marginesów, jednakowe wcięcia, odstępy od wstawionych w tekst elementów, itp.
Co jeszcze razi to koszmarnie niska jakość grafik i screenów - żyjemy w czasach w których taki pdf mógłby ważyć spokojnie 10 razy więcej i nikt by się tym przesadnie nie przejął.
Ogólnie ciekawa inicjatywa, w sam tekst się jeszcze nie wczytywałem, zrobię to mając trochę więcej czasu.
|
|
|
|
|
|
"We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we're curious and curiosity keeps leading us down new paths", Walt Disney Używasz Dev-C++? Przeczytaj. | Something yummy is coming...
|
|
|
|
|
|
Fiołek
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2008, 12:57:07 » |
|
Bardzo fajne! Jeśli każdy number miałby być chociaż taki jak ten, to jestem jak najbardziej za! Bardzo dobrze opisuje Warsztat. Jeśli ma wychodzić cyklicznie to co miesiąc. PS. Czy we wstępie zamiast "Word War 2" nie powinno być "World War 2"? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2008, 12:57:41 » |
|
W czym to było składane? W wordzie? :> Przydałoby się zrobić to porządnie - stały rozmiar marginesów, jednakowe wcięcia, odstępy od wstawionych w tekst elementów, itp.
Co jeszcze razi to koszmarnie niska jakość grafik i screenów - żyjemy w czasach w których taki pdf mógłby ważyć spokojnie 10 razy więcej i nikt by się tym przesadnie nie przejął.
Ogólnie ciekawa inicjatywa, w sam tekst się jeszcze nie wczytywałem, zrobię to mając trochę więcej czasu.
Składane było w Publisherze (z Microsoft Office). Acz z tym będzie problem, bo trial konwertera *.pub do *.pdf właśnie mi się skończył  . Jestem przeciwny. Jeśli chodzi o formę publikacji, priorytetem jest łatwość drukowania. W przypadku pdfów poprawne drukowanie to kwestia jednego kliknięcia. Skoro lud chce, aby pojawiały się kolejne numery, poszukuję składacza  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 13:02:25 wysłane przez k_b »
|
|
|
|
|
|
nameczanin
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2008, 14:29:18 » |
|
A mnie ciekawi czy pytania były zadawane w czasie rzeczywistym? Szczególnie zainteresowało mnie przy typowym "dziekuję za wywiad" ;] k_b: Takie podsumowanie w formie pdf-a - jak najbardziej git. Mogę zostać Twoim pomocnikiem. Mógłbym np. pomagać Ci w Twojej subiektywności, aby była trochę bardziej rozjechana  Mogę sprawdzać teksty, ale bezpośrednio szukać "jaki projekt by tu walnąć dzisiaj" nie zawsze mam czas. Ale deklaruję się na drobną lub średnią pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 25, 2008, 14:38:35 » |
|
A mnie ciekawi czy pytania były zadawane w czasie rzeczywistym? Szczególnie zainteresowało mnie przy typowym "dziekuję za wywiad" ;]
Spotkanie na żywo nie było możliwe, bo ja mieszkam przy granicy z ruskimi, a Reg na południu Polski. "Wywiad" był przeprowadzony via mail - po prostu, w formie pytań. Mogę zostać Twoim pomocnikiem. Mógłbym np. pomagać Ci w Twojej subiektywności, aby była trochę bardziej rozjechana  Dzięki, jak przyjdzie wybór screenów miesiąca do numeru drugiego to zwrócę się także do ciebie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deX(ter)
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 25, 2008, 14:59:29 » |
|
Fajna sprawa ;]. Przeczytałem całość - czyta się fajnie, ogląda się fajnie - trochę popraw układ, grafiki, etc i czekamy na następny numer!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|