|
medivo
|
 |
« Odpowiedz #60 : Kwiecień 25, 2008, 20:56:29 » |
|
dla mnie temat kojarzy się z grami worms1, lemmings i takimi gdzie można w grze operować na pixelach, innaczej tego nie widzę bo przecież to compo dla programistów a nie grafików.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iiasiey
|
 |
« Odpowiedz #61 : Kwiecień 25, 2008, 21:01:56 » |
|
może i nie, ale założenie, że grafika ma być pixel art'owa mocno już ogranicza, nie każdą grę da się w pixel arcie zrobić...
|
|
|
|
|
|
"Jeśli nie przestaniecie udowadniać tego, co zrobili już inni, nabierać pewności, komplikować rozwiązań - po prostu dla przyjemności - wtedy pewnego dnia rozejrzycie się i stwierdzicie, że tego jeszcze nikt nie zrobił." Richard Feynman
|
|
|
kubabednar
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #62 : Kwiecień 25, 2008, 21:16:50 » |
|
W pixel arcie zwykle korzysta się z niewielkich palet kolorów. Wynika to z historii zastosowań pixel artu na urządzeniach o ograniczonych możliwościach, takich jak starsze konsole do gier lub telefony komórkowe.
"Czyste" pixel arty są z założenia rysowane piksel po pikselu bez używania filtrów. Większość osób uważa, że można korzystać z narzędzi rysujących gotowe kształty jak elipsy, prostokąty i linie oraz używać wypełnienia. Używanie filtrów, takich jak automatyczny antyaliasing powszechnie uważane jest jednak za niedopuszczalne. Pixel art wyróżnia się bowiem sposobem rysowania, a nie jego efektem.
Obrazy, które nie są rysowane zgodnie z zasadami pixel artu, ale wyglądają jak pixel art nazywane są oekaki. Jednak często, aby przyśpieszyć proces tworzenia grafiki do gier, tworzy się takie obrazy. Dzięki temu, przy mniejszym nakładzie pracy można uzyskać taki sam, lub nawet lepszy efekt.
Według mnie chodzi o to, że grafika jest prosta, beż żadnych efektów, używa małej ilości kolorów i jest rysowana pixel po pixel'u (np. tak jak w paincie ołówkiem  ).
|
|
|
|
|
|
GG: 3706608
|
|
|
heavymental
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #63 : Kwiecień 25, 2008, 21:23:00 » |
|
Wydaje mi się, że najlepszym pomysłem było by tak jak mówił medivo. Nie możemy zakładać, iż każdy w grafika będzie się bawił ( co pomimo wszystko, fajne by było)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yomyn
|
 |
« Odpowiedz #64 : Kwiecień 25, 2008, 21:24:42 » |
|
Mimo wszystko postanowilem sie pobawic ze zrobieniem grafiki samemu. Mam juz troche kodu wiec moge poswiecic czas na pixelart. Dla beztalenci jak ja, sa rozne tutoriale na youtube , np. http://www.youtube.com/watch?v=2l6lB7unNQ4  -yomyn
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reg
|
 |
« Odpowiedz #65 : Kwiecień 25, 2008, 21:27:35 » |
|
Ten pixelart tutaj to jest takie ogólne hasło, motyw, tak jak bywał temat typu "gra z motywem spadania" czy czegoś innego. To nie jest jakieś konkretne ograniczenie. Grunt żeby w jakiś sposób kojarzyło się z tym tematem. Chociaż nietrudno wpaść na to, że pierwsze co się nasuwa to jakaś gra 2D z grafiką rysowaną ręcznie po pikselu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swiru
Gość
|
 |
« Odpowiedz #66 : Kwiecień 25, 2008, 22:29:41 » |
|
Według mnie chodzi o to, że grafika jest prosta, beż żadnych efektów, używa małej ilości kolorów i jest rysowana pixel po pixel'u (np. tak jak w paincie ołówkiem  ). Ile krechy ciągłeś.....?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubabednar
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #67 : Kwiecień 25, 2008, 22:32:22 » |
|
Według mnie chodzi o to, że grafika jest prosta, beż żadnych efektów, używa małej ilości kolorów i jest rysowana pixel po pixel'u (np. tak jak w paincie ołówkiem  ). Ile krechy ciągłeś.....? Rozumiem, że twój nick ma coś wspólnego z charakterem?
|
|
|
|
|
|
GG: 3706608
|
|
|
|
Charibo
|
 |
« Odpowiedz #68 : Kwiecień 25, 2008, 22:33:47 » |
|
IMO świru ma rację - pixel art != brzydka grafika czy brak 3D 
|
|
|
|
|
|
Now these points of data make a beautiful line And we're out of beta we're releasing on time.Blogassek.
|
|
|
|
Krzysiek K.
|
 |
« Odpowiedz #69 : Kwiecień 26, 2008, 01:37:24 » |
|
Moje uwagi: - jeżeli program Rega opiera się na funkcji rand() z biblioteki standardowej, to wynik takiego losowania nie ma prawa się liczyć,  - co w ogóle ma pixel art do compo dla programistów? sam temat już podświadomie sugeruje, żeby oceniać prace na podstawie jakości pixel artowej grafiki, a ta się ma nijak do umiejętności koderskich programisty Trudno - następnym razem trzeba będzie przeforsować temat proceduralnej grafiki. W tym compo z powodu braku zdolności kropkowania (umiejętności ściśle artystycznej!!!) udziału raczej nie wezmę.  IMO świru ma rację - pixel art != brzydka grafika czy brak 3D  1. Zależy od gustu (moim zdaniem zazwyczaj pixel art == brzydka grafika). 2. Pokaż mi grę 3D opartą na pixel arcie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
spendrak
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #70 : Kwiecień 26, 2008, 08:44:47 » |
|
HAŃBA!  Znowu wygral jakis "maloambitny" temat dla grafikow :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reg
|
 |
« Odpowiedz #71 : Kwiecień 26, 2008, 10:41:11 » |
|
Krzysiek K.: Mój GameDev Calc jest napisany w C# więc używa funkcji do losowania z .NET. Generator liczb pseudolosowych jest inicjalizowany automatycznie, najprawdopodobniej ziarnem wyliczanym na podstawie czasu w chwili kliknięcia przycisku "rand", a ten jest przecież przypadkowy - więc wynik się liczy  Trzeba było przyjść na głosowanie. Twój głos przeważyłby szalę zwycięstwa na "Gra bez tekstur".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek K.
|
 |
« Odpowiedz #72 : Kwiecień 26, 2008, 13:02:44 » |
|
Trzeba było przyjść na głosowanie. Twój głos przeważyłby szalę zwycięstwa na "Gra bez tekstur". Bym przyszedł z chęcią, ale będąc w drodze z Poznania do Gdańska było by to baaardzo utrudnione. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xion
|