|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 30, 2008, 21:12:46 » |
|
tyle że powinny być z 4 stron
Bez przesady, IMO jednak cień z czterech stron nie wyglądałby tak dobrze. Raczej pozostanę przy jednym cieniu. Wielki plus dla Twojej gry - działa na WINE  SDL i wszystko jasne  .
|
|
|
|
|
|
GG: 6346008 (często na niewidocznym) Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 01, 2008, 17:16:22 » |
|
Ukończyłem symulację konkursu rzutów karnych. Postanowiłem zrobić z niego oddzielną, prostą grę - i ochrzciłem ją nazwą Penalties. Na bazie tego powstanie właściwa gra, już zwana Goal. RAR: http://odsiebie.com/pokaz/361116---e62f.html
|
|
|
|
|
|
GG: 6346008 (często na niewidocznym) Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
|
|
|
|
micran
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 01, 2008, 17:25:07 » |
|
10:9 i czerwona What??  Spoko teraz mozna pograc tylko jeszcze zadługo sa odstepy miedzy strzałami
|
|
|
|
|
|
Powrót
|
|
|
|
dzemeuksis
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 01, 2008, 17:54:11 » |
|
10:4 za pierwszym podejściem, po sutym obiedzie (spowolnione reakcje). Kończy się ta gra kiedyś? Myślałem, że po 10 wyjętych pojawi się jakieś "wygrałeś malucha", czy coś. ;-)
edit: Tak generalnie uważam, że poziom trudności dobrany jest teraz właściwie. Fajnie, że dodałeś obsługę kierunków na środku klawiatury.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 17:56:25 wysłane przez dzemeuksis »
|
|
Wybrane martwe punkty (tzn. ich łamanie nie powoduje jakiejkolwiek reakcji moderatorów) regulaminu forum: Unikaj pisania krótkich, jednolinijkowych postów typu "Zgadzam się" czy ";]" - forum to nie czat. Pisz tylko sensowne posty, które wnoszą jakieś nowe informacje.
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 01, 2008, 18:26:06 » |
|
Tak generalnie uważam, że poziom trudności dobrany jest teraz właściwie.
Poziom trudności jest dynamiczny. Jeśli gra "widzi", że gracz raz za razem puszcza kupę goli to trudność spada do tego momentu aż zacznie sobie radzić. A jak z kolei gracz zbyt dobrze broni to i komputer mocniej strzela. Praktycznie można tak w nieskończoność - ale spróbuj obronić 8 strzałów bez żadnego puszczenia to możesz uważać się za mistrza tej gry  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzemeuksis
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 01, 2008, 18:39:21 » |
|
Czasem włączam grę i po pierwszym strzale pojawia się wynik 2:1. Jeszcze się upewnię co do tego, bo wlazłeś mi na ambicję i zamierzam wyjąć 10 z rzędu (o ile to fizycznie możliwe). Swoją drogą rozwiązanie, które opisałeś jest raczej mało realistyczne. Ale sprawdza się!
edit: Z całą pewnością czasem bramka (lub obrona) liczona jest co najmniej podwójnie.
edit2: Przy wyniku 8:6 nie wróciła piłka.
edit3: Zawsze wtedy, gdy gole są dziwnie liczone występuje zjawisko gubienia piłki przez chłopca-od-zabierania-piłek. Taka piłka dalej podąża za nim, ale wolniej i sytuacja wygląda jak na załączonym obrazku.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 19:04:12 wysłane przez dzemeuksis »
|
|
Wybrane martwe punkty (tzn. ich łamanie nie powoduje jakiejkolwiek reakcji moderatorów) regulaminu forum: Unikaj pisania krótkich, jednolinijkowych postów typu "Zgadzam się" czy ";]" - forum to nie czat. Pisz tylko sensowne posty, które wnoszą jakieś nowe informacje.
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 01, 2008, 19:19:12 » |
|
Czasem włączam grę i po pierwszym strzale pojawia się wynik 2:1. Jeszcze się upewnię co do tego, bo wlazłeś mi na ambicję i zamierzam wyjąć 10 z rzędu (o ile to fizycznie możliwe). Swoją drogą rozwiązanie, które opisałeś jest raczej mało realistyczne. Ale sprawdza się!
Wątpię abyś doszedł do takiego poziomu - przy siódmym, ósmym strzale z rzędu trzeba reagować bardzo szybko, to już jest raczej na poziomie prawdziwych rzutów karnych (które jak wiadomo, w rzeczywistości są loterią). Gdybym nie wyjaśnił działania tego systemu to by "tylko" się sprawdzał, ale nikt by nie narzekał, że jest mało realistyczny  . Całkiem możliwe, że niedługo (dzień, dwa?) pojawi się zaaktualizowana wersja, z poprawionymi bugami i naprawionym nieszczęsnym odbijaniem piłki (pierwotnie, gracz miał odbijać gałę tylko przy silnych strzałach... a teraz odbija wszystkie  ).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 19:27:50 wysłane przez k_b »
|
|
|
|
|
Konon
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 01, 2008, 19:59:36 » |
|
Heh... to, że piłka odbija się od bramkarza, jest fajne. Teraz tylko 'dokodź' poziom trudności 'ultra hard', gdzie przeciwnicy będą strzelać pięcioma piłkami naraz i będzie super. 
|
|
|
|
|
|
GG: 8294230
|
|
|
|
dzemeuksis
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 01, 2008, 20:07:08 » |
|
Po pierwsze primo 9:0. Możliwe, że gdzieś tam z raz policzył mi podwójnie, ale to i tak będzie 8 z rzędu. Po drugie secundo muszę uściślić. Piszesz: przy siódmym, ósmym strzale z rzędu trzeba reagować bardzo szybko, to już jest raczej na poziomie prawdziwych rzutów karnych (które jak wiadomo, w rzeczywistości są loterią).
Otóż niezupełnie. Istotnie jest tak, że przy dokładnie wykonanej jedenastce bramkarz nie ma żadnych szans. Jednak nie każde wapno jest uderzone perfekcyjnie. A w takim przypadku - przy założeniu, że bramkarz "obronił" strzał - możliwe są dwa warianty: a) piłka najzwyczajniej w świecie trafia przypadkiem w bramkarza, b) bramkarz wyczekał do końca i wykazał się znakomitym refleksem. edit3: Powyższy wywód odnosi się oczywiście do rzutów karnych w realu, a nie do gry. edit: Jeszcze to sprawdzę w wolnej chwili, ale mam podejrzenie, że bug z wielokrotnym naliczaniem punktów może mieć związek z naciśnięciem kliku klawiszy podczas interwencji. edit2: Czekam na nową wersję. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 21:16:53 wysłane przez dzemeuksis »
|
|
|
|
|
|
PlayeRom
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 01, 2008, 20:11:17 » |
|
Kilka uwag ode mnie: - inni zawodnicy z zespołu powinni stać poza polem karnym, - chłopak od piłek, gdy zabiera piłkę z boiska to często ją gubi (dzemeuksis pisał o tym - więc potwierdzam) - często i w różnych momentach (tj. wyniku gry) zdarza mi się że piłka nie wraca do strzelca i po prostu mam zwiechę - trzeba zaczynać grę od nowa. EDIT: - wygląda na to że strzelec zawsze trafia w światło bramki, mógłby czasem chybić  EDIT2: - co do nie wracania piłki, zauważyłem prawidłowość, że strzelec jej nie otrzyma gdy po poprzednim strzale, piłka nie wróci na boisko tylko pozostanie poza nim, np. w bramce.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 20:21:03 wysłane przez PlayeRom »
|
|
|
|
|
|
yomyn
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 01, 2008, 20:18:18 » |
|
Zrob mozliwosc strzelania i dodaj multiplayer przez siec :PP Zrobimy zawody warsztatowe. #edit A gra naprawde swietna. Prosta ale bardzo bardzo grywalna, i potrafi wciagnac na dluugo  -yomyn
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 20:21:24 wysłane przez yomyn »
|
|
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 01, 2008, 21:41:37 » |
|
Zrob mozliwosc strzelania i dodaj multiplayer przez siec :PP Zrobimy zawody warsztatowe.
Ciekawy pomysł. Dzięki za opinię, na pewno żadnej nie przeoczę - póki co, będę pracował nad usunięciem błędów. Jak w końcu będę pewien, że da się grać przez dłuższy czas bez występowania żadnych bugów, pojawi się kolejna wersja, a po niej kolejne dodatki. I tu się okazało, że zamiast robić całkowitą, dużą grę, rozwijam małą gierkę, która miała być tylko prototypową prezentacją  . Choć w sumie to dobrze, rozprawię się dokładnie z bazą to będę miał solidną podstawę pod resztę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
k_b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 03, 2008, 09:59:21 » |
|
Informuję, że bug z niepowracaniem piłki znikł, podobnie - nie ma prawa teraz naliczać podwójnie goli. Jedynie miałem problemy z wywołaniem sytuacji, w której gracz na przemian dostaje żółtą i czerwoną kartkę, więc też nie wiem czy ona dalej istnieje. RAR: http://odsiebie.com/pokaz/364985---85be.htmlTeraz raczej zacznę już właściwe prace nad właściwą grą. Uznałem, że pomysł z wprowadzeniem możliwości strzelania zbytnio nie ma sensu, gdy w grze i tak gracz będzie ciągle stał na bramce. --- Prosta ale bardzo bardzo grywalna, i potrafi wciagnac na dluugo  Gra jest maksymalnie prosta. Jej pisanie i tworzenie grafiki zajęło mi kilka godzin + drugie tyle na debugowanie. IMO taki pomysł jest zdecydowanie łatwiejszy do wykonania niż tetris, arkanoid czy space invaders. Jeszcze to sprawdzę w wolnej chwili, ale mam podejrzenie, że bug z wielokrotnym naliczaniem punktów może mieć związek z naciśnięciem kliku klawiszy podczas interwencji.
Ten bug nie miał prawa mieć związku z wciśnięciem kilku klawiszy - wciśnięcie klawisza przekazuje tylko komunikat o wykonaniu rzutu w tą czy w tamtą stronę, natomiast kolizje bramka-piłka i gracz-piłka znajdują się w zupełnie innym module. Błąd ten powstał z pośpiesznego dodania łapania piłki tylko rękoma i odbijania jej resztą ciała - czasem nachodziły na siebie oba prostokąty do kolizji i w efekcie czego naliczało dla gracza obronę zarówno złapanie jak i odbicie  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 10:31:16 wysłane przez k_b »
|
|
|
|
|
Kele
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 03, 2008, 13:07:17 » |
|
Bug: Przed chwilą zdarzyło mi się, że bramkarz odbił piłkę, ale poleciała ona daleko, daleko i mam podejrzenie, że dalej leci poza ekranem. Nie mogę już dalej grać, tylko moja drużyna się cieszy. Edit: Znowu ten sam bug. Tym razem dołączam screena: 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 13:11:23 wysłane przez Kele »
|
|
|
|
|
Konon
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 03, 2008, 14:20:14 » |
|
U mnie też parę razy tak się zdarzyło i prawdopodobnie dzieje się tak, gdy obroni się piłkę na granicy kolizji odpowiedzialnych za odbicie/złapanie.
|
|
|
|
|
|
GG: 8294230
|
|
|
|