Warsztat - Programowanie gier

Wrzesień 03, 2010, 03:26:42 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Goal  (Przeczytany 2990 razy)
k_b
Hero Member

Świr i dziwoląg

Zobacz profil WWW
« : Lipiec 30, 2008, 14:42:49 »

Od czasu do czasu, gdy chce mi się kodzić, ale mam już trochę dość tych wszystkich ambitnych produkcji - sięgam po kod gry Goal.

Gracz staje się tutaj bramkarzem, widząc wszystko z lotu ptaka w grafice tworzonej we współpracy z Paintem.

Pomysł wziął się pierwotnie z mojej koncepcji sterowania bramkarzem - jedna strona klawiszy z literami odpowiada za rzut w lewo, druga strona za rzut w prawo. Gracz nie musi się martwić o trafienie, wystarczy że palnie łapą w daną stronę. Na podstawie własnych doświadczeń wywnioskowałem, że nawet w jakiś sposób to się sprawdza i czas reakcji jest trochę szybszy niż w przypadku pojedynczych klawiszy.

...Ale pomyślałem sobie, że skoro już stworzyłem bazę to czemu by nie kontynuować - i tak powoli, malutkimi kroczkami robię grę, w której gracz docelowo ma być bramkarzem uczestniczącym w całym meczu.

Obecnie jest zupełna podstawa, zasymulowałem konkurs rzutów karnych z jednym strzelcem z drużyny przeciwnej.

Na pewno zaletą mojego projektu jest brak terminów i przez to ogromny luz - dopieszczam i szlifuję każdy element do tego momentu aż będzie mi się naprawdę podobał (co nie oznacza, że aktualna wersja jest taka dopieszczona, widzę w niej jeszcze wiele rzeczy do poprawienia). Stąd też postanowiłem nie robić "ściemnień ekranu" jak to jest na przykład w Pro Evolution Soccer - a zamiast tego gracz zobaczy wafli, zawodników, sędziego poprawiającego mur, itp.

RAR: http://odsiebie.com/pokaz/354621---af93.html

GG: 6346008 (często na niewidocznym)
Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
misioslaw
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2008, 14:55:16 »

Czy Goal2 będzie symulatorem sędziego? Cheesy
Gravell
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Lipiec 30, 2008, 14:55:46 »

W sumie fajne, nawet bym zagrał chętnie w takie cuś, tylko sterowanie jak dla mnie nie intuicyjne... Tzn 2 klawisze obok siebie powinny definiować kierunek rzutu bramkarza... Bo tak walić po całej klawiaturze to trochę lipa wg mnie... Ale ogólnie jest okej ;P.

Pozdro

Shakes&Fidget
Toouudi! Gdzie są moje ogry?!?
Teyan
teyan.co.cc
Konon
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 30, 2008, 14:59:20 »

Jak dla mnie bomba.  Wink Ciekawą taktyką jest wyjście bramkarzem i łapanie piłek, których przeciwnik jeszcze nawet nie dotknął.
Aha... prawdopodobnie znalazłem błąd - gdy sam wyniosę piłkę za ekran i tam ją  'zostawię', to przeciwnik już następnej nie dostaje.  Tongue

GG: 8294230
k_b
Hero Member

Świr i dziwoląg

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Lipiec 30, 2008, 15:04:07 »

Jak dla mnie bomba.  Wink Ciekawą taktyką jest wyjście bramkarzem i łapanie piłek, których przeciwnik jeszcze nawet nie dotknął.
Aha... prawdopodobnie znalazłem błąd - gdy sam wyniosę piłkę za ekran i tam ją  'zostawię', to przeciwnik już następnej nie dostaje.  Tongue

Co do tego pierwszego, zamierzam w niedługim czasie dodać sędziego, który oprócz stania na boisku będzie też gwizdał i darł się na gracza, gdyby ten podchodził za blisko do piłki.

Natomiast co do drugiego - chłopcy od podawania piłek nie umieją chodzić do tyłu Wink. Ale racja, bramkarz już nie będzie mógł wychodzić poza ekran.

Jam samuraj, zdobywający wiedzę lecz oszczędny w słowach, pełen pogardy dla śmierci lecz w każdej chwili gotowy na koniec Drogi...
krajek
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2008, 15:04:27 »

No może i fajnie się zapowiada, ale na razie niegrywalne jak dla mnie.
  • Naciśnięcie spacji podczas gry powoduje jakieś dziwne rzeczy.
  • Można się nadal rzucać nawet trzymając piłkę.
  • Sterowanie wcale nie jest takie wygodne. Znaczy ja i tak obrałem sobie 2 przyciski które będę naciskał z dostępnej grupy i juz;p.
  • Nie bardzo wiem, czemu służy wynik, cały czas i tak jeden zawodnik strzela.
No dobra starczy marudzenia, pewnie o tych niedoróbkach i tak wiesz. Powodzenia w dalszej pracy.

dzemeuksis
Sr. Member

Non qui parum habet, sed qui plus cupit pauper est

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 15:27:44 »

Za łatwe. 100% karnych w rzeczywistości, to nawet ja nie wyjmuję Wink Pomysł ze sterowaniem w ogólności genialny, tylko że jest bardzo niewygodnie odrywać prawą rękę od klawiszy kierunkowych, żeby rzucić się w prawo. Zatem stoi się jak ten kołek w miejscu, czekając na strzał przeciwnika. Moja propozycja jest taka, żeby klawisze G, Y, H, B, które teraz do niczego nie służą, pełniły te same funkcje co klawisze kierunkowe.

Wybrane martwe punkty (tzn. ich łamanie nie powoduje jakiejkolwiek reakcji moderatorów) regulaminu forum:
Unikaj pisania krótkich, jednolinijkowych postów typu "Zgadzam się" czy ";]" - forum to nie czat.
Pisz tylko sensowne posty, które wnoszą jakieś nowe informacje.
Riddlemaster
SuperHero Member

Dive now, work later

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 16:31:25 »

Pomysł ogólnie ciekawy, choć jest trochę błędów. Najgorsze jest to, że da się tak wyjść z bramki. Dzięki temu złapałem raz piłkę po strzale, zanim zawodnik ją kopnął Wink No i crashuje się przy wychodzeniu do systemu (Vista).

desco
Full Member

Początkujący programista

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2008, 16:32:58 »

fajna gierka, 30 min w nią grałem xD fajna Smiley gratuluje Smiley

Może udostępnisz kod źródłowy Smiley

Polska Scena Modding Game:
www.lsteam2009.pl
micran
Hero Member

GG:219630

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 16:36:04 »

Da sie stanąć na 11 i sie nie ruszac nawet zawodnik nie dotknie pilki a ma sie zaliczona obrone. Powinno za kazdym razem cofac do bramki.

Powrót
Dynax
Hero Member

Punkty: 228/228

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2008, 16:42:09 »

Od czasu do czasu, gdy chce mi się kodzić, ale mam już trochę dość tych wszystkich ambitnych produkcji - sięgam po kod gry Goal.

Gracz staje się tutaj bramkarzem, widząc wszystko z lotu ptaka w grafice tworzonej we współpracy z Paintem.

Pomysł wziął się pierwotnie z mojej koncepcji sterowania bramkarzem - jedna strona klawiszy z literami odpowiada za rzut w lewo, druga strona za rzut w prawo. Gracz nie musi się martwić o trafienie, wystarczy że palnie łapą w daną stronę. Na podstawie własnych doświadczeń wywnioskowałem, że nawet w jakiś sposób to się sprawdza i czas reakcji jest trochę szybszy niż w przypadku pojedynczych klawiszy.

...Ale pomyślałem sobie, że skoro już stworzyłem bazę to czemu by nie kontynuować - i tak powoli, malutkimi kroczkami robię grę, w której gracz docelowo ma być bramkarzem uczestniczącym w całym meczu.

Obecnie jest zupełna podstawa, zasymulowałem konkurs rzutów karnych z jednym strzelcem z drużyny przeciwnej.

Na pewno zaletą mojego projektu jest brak terminów i przez to ogromny luz - dopieszczam i szlifuję każdy element do tego momentu aż będzie mi się naprawdę podobał (co nie oznacza, że aktualna wersja jest taka dopieszczona, widzę w niej jeszcze wiele rzeczy do poprawienia). Stąd też postanowiłem nie robić "ściemnień ekranu" jak to jest na przykład w Pro Evolution Soccer - a zamiast tego gracz zobaczy wafli, zawodników, sędziego poprawiającego mur, itp.

RAR: http://odsiebie.com/pokaz/354621---af93.html
Jednak wymyśliłeś tytuł Smiley

k_b
Hero Member

Świr i dziwoląg

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Lipiec 30, 2008, 17:51:43 »

Może udostępnisz kod źródłowy Smiley

Nie udostępnie póki gra jest pisana - może, może na koniec.

Pisanie trwa, podwyższę poziom trudności, poprawię wszystie znane mi niedociągnięcia, przy okazji będę zaliczał obronę jako "gol" zdobyty przez gracza, zmienię sterowanie, dodam sędziego pilnującego, aby gracz nie wychodził zbyt daleko, stworzę mechanizm wielu strzelców... Opublikuję wtedy taką wersję i to będzie tyle póki co - potem porzucę kod konkursu rzutów karnych na rzecz symulowania całego meczu, od początku do końca.

Pastan
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Lipiec 30, 2008, 18:08:05 »

Dla mnie trochę dziwne jest łapanie piłki nogami i nagle pokazuje się w rękach. Wink
Ale tak po za tym i innymi błędami wymienionymi wyżej, gra się przyjemnie. Smiley

"First, solve the problem. Then, write the code." John Johnson
http://blog.pastan.tk/
civis
Sr. Member

« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2008, 19:34:24 »

no, cienie już lepiej wyglądają Cheesy tyle że powinny być z 4 stron, i mniej widoczne(sporo alphy).

powodzenia!
mr666
Full Member

« Odpowiedz #14 : Lipiec 30, 2008, 19:57:01 »

Przypomniało mi się Sensible Soccer Wink
Wielki plus dla Twojej gry - działa na WINE Smiley

:-)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia