Warsztat - Programowanie gier

Wrzesień 03, 2010, 04:15:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: MS VISUAL C++ 2008 EE with svl library!  (Przeczytany 823 razy)
nexor
Gość
« : Październik 21, 2008, 20:08:51 »

Cześć, mam taki elementarny problem z biblioteką svl w visualu. Coś nie udaje mi się uruchomić projektu napisanego z użyciem tej biblioteki. Cigle dostaję komunikaty od linkera, że nie może otworzyć pliku libcid.lib.

Czy może wiecie coś na ten temat?

Linking...
svl.lib(Basics.obj) : warning LNK4075: ignoring '/EDITANDCONTINUE' due to '/OPT:ICF' specification
LINK : fatal error LNK1104: cannot open file 'libcid.lib'

O mniej więcej tak to wygląda. Z góry dzięki.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 20:11:09 wysłane przez nexor » Zapisane
Złośliwiec
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2008, 20:48:39 »

Nie znam biblioteki o której mówisz, ale błąd z plikiem libcid.lib wygląda na użycie "starych" strumieni. W nowych SDK (powyżej VS 6.0) tego chyba nie ma, więc nie powinieneś linkować swojego programu z tym plikiem. Jeśli masz dostęp do źródeł biblioteki, to pozmieniaj wszystkie <iostream.h> na <iostream> i nie linkuj z libcid.lib. Jeśli masz tylko binarki, to potrzebujesz jakiejś nowszej ich wersji Smiley.

"Jedynym dowodem na istnienie pozaziemskiej inteligencji jest to, że się z nami nie kontaktują" (A. Einstein)

Untitled - nowa wersja:  llllllllllllllllllll 17%
radsun
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2008, 20:52:16 »

Kod
cannot - nie można
open - otworzyć
file - pliku
'libcid.lib'

Jeśli nadal chcesz używać tej biblioteki po tym co napisał Złośliwiec to musisz ją mieć w katalogu lib albo dodać ścieżkę w opcjach projektu  Wink

Złośliwiec
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2008, 21:05:52 »

Jeśli nadal chcesz używać tej biblioteki po tym co napisał Złośliwiec to musisz ją mieć w katalogu lib albo dodać ścieżkę w opcjach projektu  Wink

To tylko w ostateczności. Jak już wspomniałem, ten plik nie jest składnikiem VS 7.0 i nowszych, więc widocznie nie jest to zalecany sposób obejścia tego problemu Smiley.

"Jedynym dowodem na istnienie pozaziemskiej inteligencji jest to, że się z nami nie kontaktują" (A. Einstein)

nexor
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2008, 21:24:34 »

@Złośliwiec, czyli to oznacza, że biblioteka svl używa nagłówków iostream.h zamiast iostream?
Bo właśnie, w niektórych plikach svl jest includowany plik iostream, więc chyba wszystko w porządku. Nie wiem czy ja to dobrze rozumiem?

A przy okazji, co ogólnie polecilibyście na ten problem?

Hmm, trochę się pogubiłem w tych plikach. Jest ich za dużo chyba.

#edit:
W opcjach projektu w linkerze w opcji Ignore Specific Library dopisałem do listy libcid.lib libcid.lib LIBCD.lib i jakby problem posunął się od przodu.
Kod:
main.obj : error LNK2001: unresolved external symbol "public: void __thiscall Mat4::MakeDiag(float)" (?MakeDiag@Mat4@@QAEXM@Z)
main.obj : error LNK2001: unresolved external symbol "public: __thiscall Mat4::Mat4(float,float,float,float,float,float,float,float,float,float,float,float,float,float,float,float)" (??0Mat4@@QAE@MMMMMMMMMMMMMMMM@Z)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol __HUGE
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::operator<<(double)" (??6ostream@@QAEAAV0@N@Z)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::operator<<(unsigned char)" (??6ostream@@QAEAAV0@E@Z)
svl.lib(Basics.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::operator<<(unsigned char)" (??6ostream@@QAEAAV0@E@Z)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::operator<<(char const *)" (??6ostream@@QAEAAV0@PBD@Z)
svl.lib(Basics.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::operator<<(char const *)" (??6ostream@@QAEAAV0@PBD@Z)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "class ostream_withassign cerr" (?cerr@@3Vostream_withassign@@A)
svl.lib(Basics.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "class ostream_withassign cerr" (?cerr@@3Vostream_withassign@@A)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class istream & __thiscall istream::operator>>(double &)" (??5istream@@QAEAAV0@AAN@Z)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class istream & __thiscall istream::operator>>(char &)" (??5istream@@QAEAAV0@AAD@Z)
svl.lib(Basics.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class istream & __thiscall istream::operator>>(char &)" (??5istream@@QAEAAV0@AAD@Z)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class istream & __thiscall istream::get(char &)" (?get@istream@@QAEAAV1@AAD@Z)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: int __thiscall istream::peek(void)" (?peek@istream@@QAEHXZ)
svl.lib(LibSVL.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::flush(void)" (?flush@ostream@@QAEAAV1@XZ)
svl.lib(Basics.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::flush(void)" (?flush@ostream@@QAEAAV1@XZ)
svl.lib(Basics.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "class istream_withassign cin" (?cin@@3Vistream_withassign@@A)
svl.lib(Basics.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol "public: class ostream & __thiscall ostream::operator<<(int)" (??6ostream@@QAEAAV0@H@Z)

Tylko za mocno nie bijcie za "unresolved external symbol"

Aha, dopiszę jeszcze tylko, że pod devem nie miałem żadnych problemów z biblioteką svl. Czyżby svl była przestarzała, or something?
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 21:55:44 wysłane przez nexor » Zapisane
radsun
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Październik 22, 2008, 07:11:12 »

No nie wiem czy się posunąłeś do przodu ignorując tą bibliotekę bo jak widać wciąż jest wymagana.

Co do tego czy jest przestarzała to raczej ( nie znalazłem jej w google  Roll Eyes ).
Wiesz o niej coś poza nazwą?

Złośliwiec
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Październik 22, 2008, 09:22:26 »

Nie chodzi o to, żeby ignorować tego libka, bo skoro go nie ma, to i tak nie jest linkowany Smiley. Chodzi o to, żeby twój program nie chciał się z nim linkować. Sprawdziłem - biblioteka dostępna jest w postaci kodu źródłowego (i rzeczywiście wciąga <iostream.h>). Wystarczy więc pozmieniać wszystkie takie dyrektywy #include, zadbać, żeby biblioteka "znała" przestrzeń nazw std, no i zbudować z niej własną binarkę. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, to... masz świetną okazję, by się dowiedzieć Smiley.

nexor
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 22, 2008, 17:03:01 »

Dobrze więc, dzięki wielkie za odpowiedzi. Nie pozostaje nic innego jak się zabrać do pracy.
Tak, jest rzeczywiście  w svl dołączone w pliku Basics.h iostream.h. Nie zauważyłem tego wcześniej. Dzięki za poświęcenie Smiley Wasz trud nie pójdzie na marne albowiem dam wam karmę, która jest bardzo ważna. Smiley Jeszcze raz dzięki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia