Warsztat - Programowanie gier

Wrzesień 03, 2010, 03:57:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Alternatywne compo?  (Przeczytany 1025 razy)
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« : Marzec 16, 2009, 23:21:51 »

A może dodatkowo poza "mainstreamowym" compo fajnie by było zrobić takie bardziej alternatywne?
Alternatywne = dużo dziwniejsze zasady niż normalnie.

Przykładowe tematy:
1. Gra wyświetlająca całą grafikę jedynie jako fullscreen quad z 1 pixel shaderem.
2. Gra której wejściem jest obraz z kamery a wyjściem dźwięk
3. Gra zaimplementowana w C++ używając jedynie klas z przeciążonymi operatorami (żadnych własnych funkcji/metod poza w/w, dodatkowo zakaz komentarzy)

Ja bym się w takie coś chętnie pobawił, bo imho zmuszają do kreatywności, ale kreatywności innego rodzaju niż "wymyśleć grę z krową" :)) (z całym szacunem dla krowy, ofc)

Charibo
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2009, 23:24:50 »

Obadaj inne tematy na liście Minorhack. Niektóre są naprawdę "niemainstreamowe" Wink

Now these points of data make a beautiful line
And we're out of beta we're releasing on time.

Blogassek.
Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2009, 23:39:53 »

1. Gra wyświetlająca całą grafikę jedynie jako fullscreen quad z 1 pixel shaderem.
Bardzo fajne (o ile się zrobi na PS 3.0), tyle że 90% forumowiczów raczej wtedy odpada. Smiley Niemniej byłbym skłonny wziąć udział w takim compo jeżeli byli by chętni (myślę, że kilka osób by się znalazło, trzeba by tylko się zgrać). Co do tematu, skłaniałbym się ku dopuszczeniu używania pomocniczych rendertargetów pod warunkiem, że na nich też rysujemy pełnowymiarowymi quadami. Smiley

3. Gra zaimplementowana w C++ używając jedynie klas z przeciążonymi operatorami (żadnych własnych funkcji/metod poza w/w, dodatkowo zakaz komentarzy)
Bez maina to daleko nie zajedziesz. Wink

Poza tym nie widzę w tym większego problemu, bo można to łatwo obejść i pisać w miarę normalnie (hint: operator () ). Wink

Obadaj inne tematy na liście Minorhack. Niektóre są naprawdę "niemainstreamowe" Wink
Hehe... z tego, co pamiętam, sam tam parę takich w zamierzchłych czasach dodałem. Wink

Aktualne zajęcie: Szkoła DJKurs DJ
Dab
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2009, 23:42:20 »

Poza tym nie widzę w tym większego problemu, bo można to łatwo obejść i pisać w miarę normalnie (hint: operator () ). Wink

No, bez abusowania, dopuszczamy maina i operator () - ale tylko dla klas o jednoliterowych nazwach! Smiley (aha, makra też są right out Wink )

Co do tematu, skłaniałbym się ku dopuszczeniu używania pomocniczych rendertargetów pod warunkiem, że na nich też rysujemy pełnowymiarowymi quadami.

Czemu by nie?

@down:
Ostatecznie można by się zgodzić na makra złożone z nawiasów i samogłosek (co najwyżej czterech).
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2009, 23:59:17 wysłane przez Dab » Zapisane

Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2009, 23:47:17 »

(aha, makra też są right out Wink )
Makra są akurat najfajniejsze, jeżeli chodzi o mieszanie w kodzie. Smiley

Gynvael Coldwind
Jr. Member
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2009, 09:57:47 »

To może grę w .com (16-bit dos) która po otwarciu w notatniku jest ascii-artem (tj ASCII 0x20 - 0x7e only)?;p

gynvael.coldwind//vx
Kos
Member2000

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2009, 10:07:38 »

To może grę w .com (16-bit dos) która po otwarciu w notatniku jest ascii-artem (tj ASCII 0x20 - 0x7e only)?;p
Dobry pomysł. Zgaduję, że po czasie nazwiecie to z Krzyśkiem "Duel compo" na podstawie ilości chętnych. Smiley

Eclipse!
BrutalComputer
Sr. Member

aaa

« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2009, 10:24:14 »

Ja myślę, że można by zrobić Compo 13h z jedynym dopuszczalnym językiem asm ( na DOS 16bit ) i limitem binarki 1-4kB.

Cytuj z: Kurak
Stary, md5 z twojej wypowiedzi byłoby mniej więcej tak samo zrozumiałe.

« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2009, 10:42:28 »

Dobry pomysł. Zgaduję, że po czasie nazwiecie to z Krzyśkiem "Duel compo" na podstawie ilości chętnych. Smiley
W przypadku konkursów z wymuszonym trybem 16-bitowym DOS raczej na mnie nie liczcie - jakoś nie mam ochoty bawić się w antyczne technologie. Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia