Warsztat - Programowanie gier

Wrzesień 03, 2010, 04:15:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Warsztat, Regulamin forum, #warsztat, Wiki, FAQ, NoPaste, Mapa

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Ankieta
Pytanie: Co proponujesz?
Compo Horror - powtórka - 15 (20%)
Zupełnie nowe compo - 20 (26.7%)
Compo 2h - 24 (32%)
Nic (ew. opcja do usunięcia) - 16 (21.3%)
Głosów w sumie: 68

Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Compo Horror powtórka czy może coś innego? Ankieta + wątek  (Przeczytany 6217 razy)
iiasiey
Full Member

« Odpowiedz #45 : Luty 15, 2009, 20:52:57 »

Ja zacząłem (i głupio zrobiłem Tongue ) od grafiki, więc ciężko mi było wyrobić się akurat z kodem Smiley
Co nie zmienia faktu, iż zdanie Limal-a popieram - krótkie Compa są fajne, aczkolwiek 2h to ciut za mało (zabrakło mi 10-20 min... gdyby Compo trwało 3h, można by jeszcze całość doszlifować, a przy 4 zrobić coś ambitniejszego).

"Jeśli nie przestaniecie udowadniać tego, co zrobili już inni, nabierać pewności, komplikować rozwiązań - po prostu dla przyjemności - wtedy pewnego dnia rozejrzycie się i stwierdzicie, że tego jeszcze nikt nie zrobił." Richard Feynman
Invincible
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : Luty 15, 2009, 20:57:16 »

Zgadzam się, te 2 godziny to była masakra. Planowałem takiego ładnego SM a wyszło że napisałem tylko 3 shadery które robiły dokładnie to z czym sam opengl mógł by sobie spokojnie poradzić:/

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
krajek
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #47 : Luty 15, 2009, 20:59:23 »

Po pierwsze, nie patrzcie na moją 'pracę'  Tongue.
Po drugie jestem za powtórką za tydzień tylko tym razem dajmy sobie ze 4h.

micran
Hero Member

GG:219630

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Luty 15, 2009, 21:00:08 »

No jestem w szoku z frekwencja Wink
Gry jakie mi się uruchomiły:
freakapp - Nawet ok, tylko się wystraszyłem tego piszczenia na koniec
Maskl - Bardzo ładne, super
Pampi - ciekawe ale nie da sie przy tym spedzic wiecej czasu, zagralem 2 razy i mi sie odechcialo
rzuf - szkoda, że nie zwiększa się szybkość, ale i tak dla sprawdzenia ( przyniosłem wstyd Smiley )

Żałuje że nie wziąłem udziału, pewnie napisałbym coś w stylu tego co freakapp.
No i brawo dla reszty  Wink , wasze prace nie działają na windowsie bez VC++ . Tongue 4 prace zadziałały no ale spoko.

Edit:
Mi pasuje za tydzień od 16 do 20 byłoby idealnie. No chyba, że znowu coś wypadnie:-\
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2009, 21:02:20 wysłane przez micran » Zapisane

Powrót
Invincible
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #49 : Luty 15, 2009, 21:05:13 »

Nie możliwe że nie działa bez VS! Przecież to Release Huh

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Limal
Sr. Member

« Odpowiedz #50 : Luty 15, 2009, 21:11:07 »

Moim zdaniem, po dzisiejszym doświadczeniu, najoptymalniejsze byłoby compo 6-godzinne. To już byłaby wystarczająca ilość czasu, żeby dopracować gameplaya, zrobić własną graficzkę, dodać urozmaicenia do rozgrywki.

A, i po dziejszym wiem, że nie ma co robić gry 3D w parę godzin, jeśli nie ma się gotowego i sprawdzonego frameworka, generecznych postaci stworzonych w programie graficznym, które mają już gotowe animacje biegania, atakowania, itp, którym wystarczy tylko zmodyfikować lekko siatkę oraz opracować tekstury.

Invincible
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : Luty 15, 2009, 21:15:13 »

Fakt 3d w 2h to masakra nawet używając starych modeli z dysku i używając własnego silnika po sporym okrojeniu Undecided

Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #52 : Luty 15, 2009, 21:16:39 »

Jeśli tematem następnego compo będzie znowu gra (oby!), to proponuję dać co najmniej 4 h na zabawę. W 2 h bardzo ciężko wyrobić się z własną grafiką.
Dlatego trzeba wymyślić taką grę, która specyficznej grafiki wymagać nie będzie. Mi z reguły wystarczały kółka i kwadraty. Smiley

krótkie Compa są fajne, aczkolwiek 2h to ciut za mało
Oryginalna wersja compo, z której wzięliśmy przykład, trwała 1h i mimo wszystko coś dało się zrobić. Wink Kwestia wybrania odpowiednio prostego pomysłu. Smiley

najoptymalniejsze byłoby compo 6-godzinne
Definitywnie za długie. Smiley

A, i po dziejszym wiem, że nie ma co robić gry 3D w parę godzin, jeśli nie ma się gotowego i sprawdzonego frameworka, generecznych postaci stworzonych w programie graficznym, które mają już gotowe animacje biegania, atakowania, itp, którym wystarczy tylko zmodyfikować lekko siatkę oraz opracować tekstury.
Założeniem oryginalnego compo było pisanie od zupełnego zera. Nie chodzi o to, żeby zrobić 3D wypas z animowanymi stworkami na grubym frameworku, ale o zrobienie samego gameplayu, nawet jeśli to by miało być na łysym Allegro w postaci strzelających do siebie kółek. Smiley

Aktualne zajęcie: Szkoła DJKurs DJ
Limal
Sr. Member

« Odpowiedz #53 : Luty 15, 2009, 21:25:05 »

To już jest kwestia gustu. Mnie bardziej przyciąga gra, która ma solidną grafikę (niekoniecznie efekciarską) z poprawnym gameplayem - nie odwrotnie.

Cytuj z: Krzysiek K.
najoptymalniejsze byłoby compo 6-godzinne
Definitywnie za długie. Smiley
Za długie na co? Dla kogo za długie? Cheesy

un
Full Member

freakpp, er, aer

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Luty 15, 2009, 21:35:02 »

Przepraszam, kompulsja:
(...)freakapp(...)
Niniejszym oznajmiam, iż nazwa folderu z moim egzekiem zawiera literówkę: freakapp.

Dziękuję za uwagę.

rzuf
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #55 : Luty 15, 2009, 21:49:33 »

szkoda, że nie zwiększa się szybkość
Gdy pisałem inkrementację szybkości, ogłoszono koniec czasu. Tak też gra stała się raczej testem cierpliwości niż zręczności, tym kłopotliwszym, że nie da się jej przejść. ;)

http://topor.boo.pl - Oficjalny Serwis Programowania Ezoterrorystycznego
Krzysiek K.
Member2000

« Odpowiedz #56 : Luty 15, 2009, 22:07:48 »

To już jest kwestia gustu. Mnie bardziej przyciąga gra, która ma solidną grafikę (niekoniecznie efekciarską) z poprawnym gameplayem - nie odwrotnie.
Od tego są wtedy zwykłe compa. Compo 1h z założenia na celu miało wyłącznie zabawę i napisanie cokolwiek. Skoro wiadomo, że w 1h nie idzie nic zbyt sensownego napisać, to człowiek skupia się na samej zabawie. Smiley

Aktualne zajęcie: Szkoła DJKurs DJ
Mrowa
Full Member

« Odpowiedz #57 : Luty 16, 2009, 10:07:41 »

A ja nie startuje na razie w żadnych compotach. Nie bądźcie źli za ten offtop, albo coś, ale ostatnimi czasy da się zauważyć, że niektórzy ludzie po jednym compo chcą już następne i następne i więcej czasu, żeby mógł zrobić jakąś fajniejszą gierkę. Moim zdaniem niektórzy za bardzo się na ten konkurs napalają, chcesz zrobić fajną grę i potrzebujesz więcej czasu? A co stoi na przeszkodzie, weź i sobie pisz, do tego na prawdę nie jest potrzebne compo.
Moim skromnym zdaniem, zbyt wysoka częstotliwość compo może ująć mu trochę na wartości. Moim zdaniem Summer of Code jest na wakacje, cecha charakterystyczna: powstają na niego gry, które się tworzy długo, inne compa są dla zabawy, ale jeśli compo będzie się pojawiać do tydzień, to wydaje mi się, że jak wszystko - może się znudzić. Ale jak już mówiłem, nie brałem udziału i nie wiem jaka to jest adrenalina, więc może się mylę i nawet codzienne byli by chętni i konkurs dalej by był czymś, na co się czeka z niecierpliwością, aby współzawodniczyć w takim wyzwaniu.
Hadrian W.
Sr. Member

Queight

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #58 : Luty 16, 2009, 11:10:53 »

Szkoda, w niedziele nie mam czasu. Smiley

Po frekwencji widać, że to był jeden z bardziej udanych compo ostatnio a wy chcecie 6h? Potem będzie że 6h to za krótko, bo trzeba było jeszcze obiad zjeść, więc może 24h=>3dni=>tydzień?
2h jeśli ktoś ma choć odrobinę czasu w czasie kompotu jest optymalne.

Under Development - koszulki dla kodera

I see dumb people... they're everywhere... they walk around like everyone else... they don't even know that they're dumb.
Charibo
Member2000

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Luty 16, 2009, 12:30:59 »

Potem będzie że 6h to za krótko, bo trzeba było jeszcze obiad zjeść
Ja jadłem obiad w czasie wczorajszego 2h. Najbardziej nerwowe 5 minut evah Cheesy

Now these points of data make a beautiful line
And we're out of beta we're releasing on time.

Blogassek.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  

Skocz do:  

Hosting: Polska Strefa - Ogłoszenia