Cześć,
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie myśl, aby spróbować swoich sił przy produkcji gier cyfrowych jako game designer. Mam kilkuletnie doświadczenie jako game designer gier typu escape room jak i w zarządzaniu całymi projektami w metodyce zwinnej, współpracy z artystami, elektronikami, budowlańcami, testerami itd.
Skala moich dotychczasowych projektów była niewielka ze względu na formę fizyczną produktu. Charakteryzowała się teoretycznie inną specyfiką, powstający produkt był w 100% namacalny, do którego się wchodziło i tam gracz odgrywał swoją rolę. Oddzielenie dekoracji od elementów biorących udział w grze jest zdecydowanie trudniejszy niż w przypadku gier cyfrowych, np. jeśli gracz chce zbić lustro to to zrobi. I tutaj jest przewaga cyfrowych produkcji, łatwiej jest prowadzić gracza. Aż tak bardzo nas nie zaskoczy bo jest ograniczony przez mechanikę gry. Z drugiej strony wprowadzenie gracza w klimat wydaje się łatwiejsze w moich dotychczasowych projektach.
Pytania do Was czy moje doświadczenie zdobyte przy produkcji live escape room ułatwią mi wejście do branży? Na jakich specjalnych skilach radzicie mi się skupić?
A może ktoś, akurat potrzebuje osoby z moim doświadczeniem?
Z góry dzięki za rady.