ale by nauczyć się któregoś silnika wystarczy jeden język poznać czy jednak wymagane w każdych coś innego (c+, c#)? Na unity widzę że dużo rzeczy da się zrobic i nawet ładnie wyglądają (co i tak dla mnie będzie ważniejszy Gameplay i mechanika niż grafika)
Języki są podobne. Oczywiście wystarczy znajomość jednego, z tym że silniki pracują na różnych językach. Jeżeli chodzi o tworzenie pierwszych gier to wystarczy podstawowa znajomość języka. Głównie i tak będziesz się opierał na rzeczach, które udostępniają inni. Warto jednak umieć czytać kod - ściągasz od kogoś za darmo skrypt, np. do ruchu postaci, i dobrze wtedy chociaż rozumieć jak to działa.
No i jeszcze jedna sprawa dla samego wątku. Jestem bez matury, więc czy jak przyłożę się do programowania i projektowania (mając powiedzmy mniejsze zrobione projekty poprzez naukę na kursach) mam szanse cokolwiek zdziałać? Bardziej chodzi o robienie czegoś własnego, a nie koniecznie pracować w innym studiu (tak wiem większą wiedzę wtedy zdobędę jak będę gdzieś pracować). Jak myślicie?
I tak i nie. Historia zna przypadki bardzo prostych gier, które odniosły sukces - przy czym są to głównie przypadki osób, które miały już doświadczenie ( w tworzeniu gier lub programistyczne ) i nad samym produktem spędziły bardzo dużo czasu ( liczone w miesiącach, a nawet w latach ). Albo mieli dużo szczęścia. Więc tak, ale czeka Ciebie bardzo długa droga.
I nie. Znaczy nastaw się na nie - obecnie aplikacje wspomagające tworzenie gier są łatwo dostępne i łatwe do opanowania ( przynajmniej w stopniu podstawowym ), rynek gamingowy jest duży i pełny historii o nagłych wzbogaceniach - w efekcie rynek zalewany jest tysiącami małych projektów i nawet dobra gra może się nie sprzedać z braku zainteresowania.
Więc jeżeli planujesz, że jako samotny wilk w dość krótkim czasie ( kilka lat ) nie umrzeć z głodu robiąc gry, to niestety ale …
I nie wiem czy nie masz matury, bo jeszcze jesteś przed, czy już po, ale dobra rada - zrób maturę. Miną lata, zanim zbudujesz na tyle dobre portfolio, a bez matury twoje szanse na zyskanie zaufania ewentualnego pracodawcy maleją drastycznie.