Witam,
W mojej grze mam proste tło - grandient ciemny->jasny->ciemny + ciemne kształty w róznych miejscach (wszystkie takie same)
Czy zamiast jednego pliku z tłem, nie lepiej jest dodac texture z wrap-mode : repeat samego grandientu (cienki pasek jak poniżej) + każde kółko jako osobny image. (unity ui podłączone pod kamerę)
“draw calls” pozostanie to samo (umownie bo to szerszy temat). plus tego to mniejsza paczka (lżejszy plik 1-2mb mniej) + kontrola nad każdym “kółkiem” z osobna. Mogę zmienić kolor, kształt + pozycję.
Napisałem shader żeby kółka poruszały się w górę (w przypadku pojedynczego pliku) jednak jest to według mnie zbyt duże obciążenie dla urządzeń mobilnych.
Czy są jakieś minusy użycia kilku obiektów więcej dla takiego tła? Czy pozostać przy pojedynczym pliku.
Dodam że tło pozostaje cały czas to samo - w menu i w czasie rundy. (jest to bardzo prosta mała gra). Gra będzie na urządzenia mobilne (chcę aby była dostępna nawet na starsze modele) i próbuję zoptymalizować grę gdzie tylko mogę.
Dzięki za podpowiedzi.
(prosze przenieść temat jeżeli nie pasuje do odpowiedniego działu, programowanie wydawało mi się nieodpowiedim miejscem).