Cześć!
Od zeszłego roku po godzinach dłubię sobie projekcik w Javascripcie z użyciem WebGLa (three.js). Gierka głównie do prostej odmóżdżającej zabawy - ot latamy i strzelamy do wszystkiego co się rusza. Chciałem jednak wykorzystać wiedzę z branży w której siedzę (webdev) i nie chciałem iść na łatwiznę (stąd 3D a nie rozdzielczość 320x240)… i tak powstał Wingmod. Historia jest nieco dłuższa w sumie ale nie będę zanudzał, nie o to chodzi przecież
2.5D dlatego że renderer to pełne 3D, ale już silnik fizyczny pod spodem - p2.js - 2D. Trochę jak w pierwszym Doomie… Chodziło o to żeby znośnie wyglądało ale nie utrudnialo sterowania i niepotrzebnie nie obciążało kompa obliczeniami pod fizykę 3D.
Przydałoby mi się nieco opinii, szczególnie od Was - ludzi związanych z branżą. Ciekaw jestem czy warto ten projekt ciągnąć nieco bardziej na poważnie, czy może - bo przecież może być i tak - nie warto, bo “nie mam ręki” do takich rzeczy. Dajcie znać co myślicie, z góry dzięki!
Jako że to WebGL zagrać można od razu o tu:
Wingmod 2 - zagraj
W domyśle gierka kiedyś będzie wrzucona w Electrona (coby móc jakąś monetyzację typu skiny/etc zrobić, bo teraz jak wszystko jest na froncie to niewiele mogę), toteż optymalizacja jest pod PCta i Chrome/Opera. Na Firefoxie też idzie, ale nieco krzaczy, nie wiedzieć czemu, a IE/Edge… jak to IE.
Jak się ktoś chce poznęcać nad kodem - zapraszam tu:
(ino miejcie litość, to “pet project”, na tym projekcie eksperymentuję z rozwiązaniami i stylem kodowania :D)
Jak ktoś chce tylko obejrzeć - zapraszam na YT:
Miłego i z góry dzięki za opinie, pozdrawiam!